Fata de 2004, cand bugetul de stat a trebuit sa deconteze stricaciuni provocate de ploi in valoare de numai circa 4 milioane de euro, in acest an nota de plata pentru inundatii a depasit deja 150 milioane de euro si cifra creste vertiginos de la o zi la alta, pe masura umflarii raurilor din toate regiunile tarii.

Factura pe care statul o are de decontat este, asadar, una preliminara, pagubele avand o marime fara precedent. Ea a fost obtinuta insumand fondurile alocate in baza actelor normative deja emise de Guvern (nu mai putin de 27 de hotarari) pentru ajutorarea sinistratilor, reconstructia caselor acestora, pentru despagubirile agricole, precum si pentru repararea infrastructurii.

Nu au fost luate in considerare proiectele de acte normative care au primit girul ministrilor in sedintele Executivului, dar nu au dobandit putere de lege, nefiind publicate in Monitorul Oficial.

Refacerea infrastructurii, extrem de costisitoare

Pana in ultima decada a lunii august, Guvernul a alocat aproximativ 94,42 milioane de euro (peste 3.300 miliarde lei) pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii. La aceasta suma se adauga imprumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 8,8 milioane de euro, cu contributia aferenta a partii romane, de inca 1,85 milioane de euro.

Cu toate aceste fonduri, in valoare totala de 105,07 milioane euro, ar urma sa se refaca sistemele de transport si de comunicatii, precum si amenajarile impotriva inundatiilor din bazinele hidrografice ale raurilor din vestul tarii.

Casele au inghitit 26,42 milioane de euro

Refacerea caselor sinistratilor din Banat are alocat un buget de 725 miliarde lei. La aceasta suma se adauga inca 200 de miliarde lei pentru refacerea gospodariilor din alte zone ale tarii. In total, pentru case Guvernul a alocat pana acum 925 miliarde lei, adica 26,42 milioane de euro.

Despagubirile pentru producatorii agricoli asigurati au fost si ele substantiale. In acest scop s-au disponibilizat nu mai putin de 650 miliarde lei (18,57 milioane euro).

Supravietuirea sinistratilor - aproape 5 milioane de euro

Hrana si articolele de stricta necesitate pentru primul val de sinistrati au insumat si ele circa 4,84 milioane de euro. Pentru ajutorarea oamenilor aflati in suferinta au fost emise, pana in ultima decada a lunii in curs, nu mai putin de 12 hotarari de guvern.

Au primit ajutoare financiare sinistratii din Arad, Caras-Severin, Mehedinti, Galati, Bacau, Teleorman, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Olt, Prahova, Timis, Tulcea, Vaslui si Vrancea. Tone de ulei, zahar, conserve si materiale de cazarmare s-au indreptat spre localitatile inundate, cea mai mare parte fiind scoase din Rezervele de Stat.

Statul a aplicat doar mici pansamente

Factura preliminara pentru inundatiile din aceasta vara, desi depaseste lejer 150 milioane de euro, reprezinta doar un mic pansament financiar in oceanul de nenorocire care s-a revarsat asupra Romaniei. Recent, oficiali ai Guvernului roman apreciau ca volumul pagubelor depaseste usor doua miliarde de euro, dar cifra era valabila inaintea ultimelor reprize de ploi din Bucovina, Muntenia si Ardeal.