Bucurestiul continua sa ramana cu mult in urma capitalelor unor foste tari comuniste si in privinta spatiilor de birouri. Un studiu prezentat ieri de catre o companie imobiliara indica faptul ca Varsovia are de treisprezece ori mai multe spatii de birouri de clasa A decat Bucuresti, care are un stoc de doar 150.000 metri patrati.

La fel si Budapesta ori Praga, orase ce ofera de aproape noua ori, respectiv de cinci ori mai multe spatii de calitate superioara. Si asta in ciuda faptului ca solicitarea din partea marilor companii - clientii acestor spatii - se mentine inca destul de ridicata.

Oferta redusa de asemenea cladiri la nivelul capitalei Romaniei justifica nivelul crescut al chiriilor, comparabil cu cel din Europa - 18 euro/luna, suma ceruta si la Praga. In acelasi timp, chiriile s-au stabilizat datorita standardizarii nivelului de calitate oferit - finisaje, locatie, disponibilitatea spatiilor de parcare.

Totusi, la vanzare, metrul patrat de spatiu de clasa A in Bucuresti continua sa fie cel mai ieftin, 2.000 de euro, fata de 2.600 de euro la Varsovia. La finele anului trecut, piata bucuresteana a spatiilor de birouri de toate categoriile punea la dispozitia companiilor un stoc de aproximativ 500.000 mp suprafata neta.