Surse oficiale din cadrul bancii centrale au declarat pentru agentia Mediafax, in plina sedinta a Consiliului de Administratie al BNR, ca acesta a luat decizia restrictionarii volumului creditelor in valuta la maximum 2,5 ori fondurile proprii ale bancilor.

Aceasta masura, desi fusese sugerata de BNR, li s-a parut greu de acceptat reprezentantilor bancilor comerciale. "Nu cred ca va iesi asa ceva. Asta ar insemna sugrumarea creditului in valuta", ne declara Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, cu cateva ore inainte de adoptarea masurii.

O asemenea masura este greu de acceptat si de inteles, in conditiile in care, in prezent, nivelul creditarii in lei si valuta este de opt ori mai mare decat rezervele bancilor, iar peste 50% din credite sunt in valuta.

"Creditele in valuta ating cam de patru-cinci ori nivelul rezervelor, cum se poate sa ajungi la 2,5 ori? Am auzit ca totul va fi retroactiv, cu rambursarea in avans, si se va aplica tuturor bancilor care au atras deja linii de finantare din exterior", spune analistul Bogdan Baltazar.

"Putem ajunge ca in Zimbabwe, unde rezerva depusa de banci la banca centrala este de 100%, si se fac cereri speciale pentru creditare," adauga Baltazar. "Daca intr-adevar va fi luata aceasta masura, probabil ca se vor acorda niste termene pentru repozitionare. Sper sa nu se activeze accelerarea platii imprumuturilor, unde ele devin exigibile", a mai afirmat fostul presedinte al BRD.

In opinia sa, BNR da dovada de o lipsa de experinta concreta bancara, gandind lucrurile la nivel de macroeconomie, dar nu si la nivelul contului clientului.

Analistul Matei Paun considera ca se gasesc tot timpul solutii pentru eludarea normelor BNR. "Din pacate, nu are nici o importanta ce face BNR pentru ca bancile straine pot muta operatiunile pe piata de afara, offshore. Asa s-a intamplat si cu obligatiunile, strainii neavand voie, teoretic, sa cumpere astfel de instrumente. In practica insa strainii au reusit sa le cumpere", spune Paun.

Pentru a continua finantarea in valuta, cele mai multe banci ar fi nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, in fapt sa-si suplimenteze capitalul social. O astfel de operatiune este foarte costisitoare si afecteaza direct capitalurile actionarilor.

Cel mai probabil, noile restrictii vor reorienta bancile catre creditarea in lei, ceea ce ar putea insemna o scadere, intr-un ritm mult mai alert, a dobanzilor pentru moneda nationala.