enomenele meteo extreme fac ravagii din Statele Unite pana in Japonia. Patru persoane si-au pierdut viata in statul american Florida, lovit aseara de uraganul Katrina. In cealalta parte a globului, taifunul MAUAR a ajuns foarte aproape de Tokyo. Pana acum o persoana a murit si alte patru au fost grav ranite.

Sute de familii au fost evacuate din cauza ploilor torentiale si a rafalelor de vant.

La doua noaptea, ora Romaniei, centrul uraganului Katrina a lovit coasta statului Florida, intre Hallandale Beach si North Miami Beach. Foarte multi copaci au fost scosi din radacina in Florida de rafalele de vant, care au atins o viteza de 128 kilometri pe ora. De asemenea, liniile electrice s-au rupt, lasand sute de mii de persoane pe intuneric.

Centrul National pentru Uragane i-a avertizat pe locuitorii din sud-estul statului sa se astepte la ploi torentiale si inundatii. Serviciile administrative si scolile din sud-estul statului au fost inchise. Autoritatile le-au cerut persoanelor care locuiesc in case din prefabricate sa se adaposteasca in centrele speciale.

Katrina a fost clasificat de categoria unu pe scara Saffir-Simpson cu cinci nivele si poate provoca inundatii grave pe coaste, iar rafalele de vant pot ajunge la 153 kilometri pe ora. Katrina a provocat si cresterea pretului barilului de petrol.

In Japonia, taifunul MAUAR a lovit Chiba, oras aflat la cateva mile est de Tokyo. Mai mult de 3500 de locuinte au ramas fara curent electric, iar 450 de familii au fost evacuate din cauza inundatiilor si a pericolului alunecarilor de teren.

Taifunul s-a indreptat spre nord-est cu o viteza de 25 de km pe ora, iar rafalele de vant au ajuns la peste 100 km pe ora.