Pretul chiriilor creste proportional cu cererea. Iar cererea pentru apartamentele amplasate in centrul Capitalei este tot mai mare datorita numarului tot mai mare al angajatilor companiilor multinationale.

Firmele isi platesc salariatii foarte bine, astfel incat isi permit sa plateasca chirii de sute, chiar mii de euro pe luna. Un chirias care vrea sa stea in centrul Capitalei trebuie sa aiba - pentru locuinta - un buget intre 800 si 1500 de euro pe luna.

Tendinta este crescatoare, pentru ca oferta apartamentelor de lux este destul de limitata.

"In zonele ultracentrale e posibil ca preturil chiriilor sa creasca (...) Este posibil ca cresterea sa fie de 4, 5 procente lunar, pana in 2006, 2007", declara Emil Giurgiu, presedinte Camera de Comert Imobiliar din Romania.

Dar cei care dau o mie, o mie si de euro pe luna pe chirie, au si pretentii.

"Vor sa aiba jacuzzi, aer conditionat, mobila de super lux si ultimul stil (...) si vederea este foarte importanta. In schimb, cei cu mai putina dare de mana sunt nevoiti sa locuiasca in blocuri de la marginea Capitalei. Dar nici acolo chiriile nu sunt prea mici.

Cele mai multe solicitari sunt intre 150 si 200 de euro, ceea ce nu prea gasim nici la periferie la ora actuala", declara Elisabeta Stef, agent imobiliar.

In cartierele Militari, Berceni sau Titan, o garsoniera fara imbunatatiri si nemobilata se poate inchiria si cu peste 150 de euro pe luna. In aceleasi zone, un apartament cu doua camere - tot fara imbunatatiri si neutilat - costa in jur de 180 - 200 de euro pe luna.

La 3 camere, mai puneti 100 de euro. Dar, daca in centru chiriile se vor scumpi, la periferie se va intampla contrariul. Specialistii, care emit aceasta predictie, au si o explicatie.

"Pretul chiriilor este scazut de puterea de cumparare mica si de oferta din ce in ce mai mare. Multe din aparatamentele luate pe credit au fost date spre inchiriere pentru a usura achitarea ratei si dobanzilor", declara Emil Giurgiu, presedinte Camera de Comert Imobiliar din Romania.

Estimarile privind scaderea chiriilor la periferia capitalei se incadreaza intre 10 si 15 procente.