Cel mai asteptat roman al lui Paulo Coelho, Zahir, va fi lansat de Editura Humanitas la 15 septembrie 2005 (la aceeasi data, Humanitas Multimedia va lansa versiunea audio, in lectura lui Florian Pittis).

Zahir este povestea unui scriitor care descopera ca, avand totul, e posibil sa nu-ti mai ramana nimic. Protagonistul cartii este un romancier rasfatat de soarta si de public. Traieste in inima Parisului, sub lumina reflectoarelor.

Dar Esther, sotia lui, ziarista si corespondenta de razboi, dispare intr-o fosta republica sovietica. Rapire? Asasinat? Nimic din toate acestea, ci o criza existentiala, din care Esther incearca sa iasa in compania unui prieten misterios si mult mai tanar.

www.zahir.ro

Dormind la soare
Adolfo Bioy Casares

DORMIND LA SOARE / Adolfo Bioy Casares

colectia Cartea de pe noptiera

traducere si note de Tudora Sandru Mehedinti

pret in librarii: 16 ron / 160 000 rol

Va plac fiorii, de pilda cei pe care-i simtiti la un film de Hitchcock? Atunci trebuie sa cititi neaparat acest roman scris de un maestru al suspansului sud-american.

Totul e camuflat la inceput in povestea obisnuita a unei casnicii: desi o iubeste pe sotia lui, Lucho n-o intelege prea bine. Dupa o mai lunga absenta, ea se intoarce acasa profund schimbata. Se intampla insa ca o schimbare in bine sa fie resimtita foarte rau de cei din jur.

Romanul este scrisoarea prin care barbatul cere ajutor. In tonul lui de o inimitabila candoare, se strecoara incetul cu incetul banuieli pe care nu e usor sa le exprimi fara sa fii considerat nebun. Observatia criticului: Intr-o epoca de scriitori haotici, Bioy e un clasic. (A spus-o, cu dragoste, prietenul sau de-o viata, Jorge Luis Borges.)

Sex, shopping si un roman
Alain de Botton

SEX, SHOPPING SI UN ROMAN / Alain de Botton

colectia Raftul intai

traducere de Oana Cristescu

pret in librarii: 25 ron / 250 000 rol

  • Care este diferenta dintre filozofie si rock’n’roll? Nici una, ar putea raspunde Alain de Botton, atata vreme cat ambele sunt un mod de viata.
  • Formula matematica a aventurii romantice: in ea intra, pe langa filozofie si rock’n’roll, economia de piata, revistele pentru femei, curentele de moda si nici un pic de imprevizibil.
  • O carte despre dragoste in extraordinara ei banalitate.
  • O diagrama a inimii si a mintii indragostite.
  • Alain de Botton pune intrebari despre sex, cumparaturi, romane, tipologia sarutului, gelozie, iar Flaubert, Descartes, Platon, D.H. Lawrence sau Aretha Franklin raspund printre randuri.
  • Un mic manual de filozofie a vietii de zi cu zi.
  • O fotografie de grup a catorva romantici de secol XXI, in care apar si autorul, si cititorul.
  • Sex, shopping si un roman a fost tradusa in 14 limbi.



    Memoriile lui Hadrian
    Marguerite Yourcenar

    MEMORIILE LUI HADRIAN / Marguerite Yourcenar
    colectia Raftul intai
    traducere de Mihai Gramatopol
    pret in librarii: 25 ron / 250 000 rol


    Inchipuie-ti, cititorule, ca esti "dragul meu Marcus" si ca tocmai ai primit o lunga scrisoare de despartire de la imparatul Hadrian, urmasul lui Traian. A fost un conducator bun, a refacut economia imperiului si, mai ales, a reusit sa mentina pacea lumii. Pe monedele batute in timpul domniei lui scrie Humanitas, Felicitas, Libertas.

    Acum -- suntem catre anul 138 -- e bolnav si spune ca a ajuns la varsta la care pentru fiecare om viata inseamna o infrangere acceptata. El, invingatorul, povesteste in lunga lui scrisoare istoria acestei intime infrangeri. Ii auzi vocea egala. Il admiri pentru ca nu se lauda si nu se plange.

    Te intrebi din ce substanta sunt cuvintele lui daca nasc oameni in carne si oase, din ce filozofie sunt facute sentintele lui de au atata caldura si din ce materie isi reconstituie trecutul de are atata prezent.
    Chiar daca traiesti repede, citeste incet confesiunea lui Hadrian, zaboveste pe fiecare pagina. Vei descoperi comori. (Ioana Parvulescu)



    Formula fericirii
    Stefan Klein

    FORMULA FERICIRII. MINUNATELE DESCOPERIRI ALE NEUROPSIHOLOGIEI DE AZI / Stefan Klein
    colectia Humanitas practic
    traducere de Lucia Nicolau
    pret in librarii: 22 ron / 220 000 rol


    Astazi se stiu foarte multe despre natura fericirii, insa aceste cunostinte raman inaccesibile marelui public. Cartea lui Stefan Klein, devenita bestseller in Germania, sintetizeaza si explica descoperirile neuropsihologiei moderne, oferind nu retete, ca ghidurile self-help, ci cunostinte si modul lor de "intrebuintare" in viata de zi cu zi.

    Caci nu exista o formula a fericirii universala, ci o formula a fiecaruia. Exista sase miliarde de oameni si sase miliarde de cai spre fericire, spune autorul. Dar esential e faptul ca fericirea poate fi gasita.

    O dovedesc doua descoperiri importante: mintea noastra are mecanisme innascute pentru bucurie, placere, euforie; iar tendinta aceasta naturala spre fericire poate fi exersata, deoarece creierul omenesc este configurabil la nesfarsit, indiferent de varsta. Mai mult, formula proprie a fericirii trebuie gasita. Pentru ca altfel in 20 de ani va izbucni in lume o veritabila epidemie de depresie.

    Si pentru ca fericirea ne face nu doar mai buni, ci si (va surprinde?) mai inteligenti; fericirea ne face bine fizic, ne mentine sanatosi.