SUA si China sunt "motoarele" economiei globale de mai multi ani. Calculand ratele de schimb raportate la paritatea puterii de cumparare, sunt cele mai puternice economii ale lumii. Ambele sunt in topul schimburilor comerciale mondiale. Un conflict economic intre cele doua state ar fi mult prea costisitor. Pentru economia mondiala, dar si pentru ele insele.

Totusi, pare din ce in ce mai clar ca acesta nu poate fi evitat si va izbucni in aceasta toamna, cand este programata o runda de negocieri comerciale intre China si SUA, la Doha. Problema este ca SUA reprezinta statul cu cea mai rapida crestere a deficitului comercial, iar China devine tara cu cea mai rapida crestere economica, cu un surplus neegalat.

Surplusul comercial al acesteia din urma se va tripla, in 2005, apropiindu-se de 150 miliarde de dolari, ceea ce inseamna 7,5 la suta din PIB. In timp ce deficitul comercial al Americii a ajuns deja la 800 miliarde de dolari, adica 7 procente din Produsul Intern Brut. Acest dezechilibru este resimtit la nivel international.

China, alaturi de alte state care inregistreaza cresteri importante, si-a aratat disponibilitatea de a finanta deficitul american, provocand cresterea ratei dobanzii. Dar analistii de la "Financial Times" aprecieaza ca este numai o chestiune de timp pana la o noua prabusire a dolarului.

Si in orice caz, un razboi comercial intre cele doua state ar fi ca urmare a unei politici interne "fara acoperire". Supraevaluarea monedei nationale si deficitul extern sunt de departe cele mai importante semnale ale protectionismului comercial american.

Importurile americane din China sunt de sase ori mai mari decat exporturile, iar acest lucru face ca balanta comerciala sa fie si mai dezechilibrata. Iar vestile bune par ca intarzie sa apara.