Primarul Clujului, Emil Boc, va trimite o scrisoare presedintelui Grupului de firme SADE, Jean Claude Douvry, prin care il anunta ca, daca nu se conformeaza normelor metodologice, nu va mai elibera nici o autorizatie de spargere a drumurilor.

Emil Boc mentioneaza la sfarsitul scrisorii catre Jean Claude Douvry ca, daca situatia curenta se mentine, se vede nevoit sa informeze Comisia Europeana, Banca

Europeana de Investitii si conducerea grupului Veolia.

SADE efectueaza o ampla lucrare de reabilitare si extindere a retelei de apa-canal in zona Cluj, in baza unui program ISPA in valoare de 61,2 milioane de euro. SC SADE SA, Sucursala Cluj, a demarat lucrarile de reabilitare si refacere a retelei de apa-canal in zona Cluj in aprilie 2004.

Nemultumirile din partea Primariei Cluj-Napoca au inceput sa apara in vara acestui an, cand controalele efectuate pe santierele SADE au relevat ca firma franceza nu isi respecta termenele date pentru refacerea strazilor municipiului.

Desi s-au purtat mai multe discutii intre reprezentantii firmei si cei ai municipalitatii,

ajungandu-se chiar la sesizarea Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti si a Oficiului pentru Plati si Contracte PHARE din cadrul Ministerului Finantelor, nu s-au vazut ameliorari.

Astfel, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a decis ieri sa trimita un rezumat al problemelor legate de activitatea SADE direct

presedintelui acestui grup de firme, lui Jean Claude Douvry.

Scrisoarea catre presedintele Grupului de firme SADE cuprinde urmatoarele acuzatii: nerespectarea normelor metodologice privind lucrarile de infrastructura din municipiul Cluj-Napoca, in ceea ce priveste obtinerea autorizatiei de spargere, precum si masurile de semnalizare a lucrarilor, protectia santierelor, intarzierea refacerii unor strazi sparte cu 6-7 luni sau lipsa de cooperare a

personalului firmei franceze.

Boc a tinut sa precizeze ca intarzierile provocate de SADE afecteaza si programul contractantilor pentru refacerea tramei stradale, si se poate ajunge si la cereri de despagubiri de care firma franceza va fi direct raspunzatoare.

Primaria Cluj-Napoca a amendat pana in prezent firma SADE cu 1,23 de miliarde de lei vechi, pentru nerespectarea normelor metodologice privind refacerea strazilor, pentru depozitari ilegale pe domeniul public si pentru murdarirea carosabilului.

Printre pagubitii firmei SADE, la Cluj, se numara si SC Electrica Transilvania Nord SA, Sucursala Cluj, care a inregistrat pana in prezent o paguba de 400.000 de euro la cabluri si retele.

Potrivit purtatorului de cuvant al Electrica, Andrei Rusu, firma franceza plateste refacerea cablurilor dupa metoda mansonarii (un fel de lipire), dar acest procedeu nu reprezinta decat o solutie temporara, deoarece se creeaza un punct slab pe cablu, existand ulterior posibilitatea ruperii, in cazul unor fluctuatii de tensiune.