Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a aruncat "manusa" pe ringul declarativ al anticoruptiei, recunoscand, ieri, intr-un cotidian central ca "mafia vamala este organizata ca un stat in stat" si "opune rezistenta".

Vamile se afla sub tutela ANAF si sunt conduse de vicepresedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, numit in functia de sef al Agentiei Nationale a Vamilor (ANV) dupa venirea la putere a Aliantei DA, prin decizia premierului Calin Popescu Tariceanu. Juristul Bodu face si o dizertatie referitoare la o posibila cerere pe care ar vrea

s-o faca in viitor ca Vamile sa se desprinda de ANAF pentru ca - afirma seful ANAF- "eu nu vreau sa-mi leg numele de mafie".

Seful ANAF mai sublinia ca unul din pasii pe care vrea sa-i faca este acela de a-l convinge pe conducatorul Vamilor sa numeasca oameni pe care-i verifica personal, pentru ca, apoi, razgandindu-se, sa afirme: "Nu-l conving, ii dau ordin de serviciu sa-l duca la indeplinire".

In urma acestor declaratii, vicepresedintele ANAF, Gelu Diaconu, a avut o contra-reactie, ridicand manusa aruncata de seful "cel mare". Acesta a declarat, pentru "Averea": "Cunosc declaratia data de domnul Sebastian Bodu si e firesc sa si-o asume. Referitor la coruptia din Vami...Evident ca ea mai exista, dar exista in aceeasi masura ca si in alte structuri ale administratiei publice.

Indraznesc sa spun ca, in ultimul timp, in sistemul vamal in materie de angajamente asumate pe procesul de integrare, lucrurile stau mai bine decat in domeniul administratiei fiscale si sunt documente oficiale ale Comisiei Europene care atesta aceasta".

Intrebat care au fost marile destituiri in sistemul vamal dupa venirea sa in fruntea institutiei, de vreme ce o serie de personaje nominalizate de presa in repetate randuri nu au disparut din functiile de sefi, Diaconu a incrucisat "spada" cu Sebastian Bodu, afirmand: "Cred ca sunt peste 70 de lucratori vamali destituiti, dupa venirea mea, din functii de conducere.

Dintre acestia, 12 au fost deferiti organelor de cercetare penala. Mi-am propus, in prima saptamana de activitate, sa-i schimb pe toti cei care au participat la sistemul ticalosit al Vamii din perioada anterioara. Vorbesc de directii regionale vamale care erau la varful piramidei, cum ar fi Arad, Iasi, Bihor.

Nu am reusit in toate cazurile, dar raspunsul la aceste esecuri il stie chiar domnul Bodu. Intrebati-l. Sunt curios daca o sa-l spuna!".