Pretul de referinta al titeiului ar putea creste din nou, potrivit datelor Bloomberg, dupa ce, zilele acestea s-a atins nivelul record de 68 dolari pe baril, pe fondul ingrijorarilor ca uraganele din zona Golfului Mexic ar putea reduce productia de petrol din regiune. Majoritatea analistilor, mai exact 51%, sustin ca pretul petrolului va creste saptamana viitoare.

Doar 29% dintre specialisti cred ca pretul titeiului o sa scada in perioada urmatoare, in timp ce 12% sunt de parere ca se vor produce modificari nesemnificative ale pretului.

Uraganul Katrina a lovit ieri Florida, indreptandu-se catre Golf, zona in care se produce 30% din capacitatea totala de petrol a Statelor Unite. Aici, productia zilnica este de 1,7 milioane de barili. Anul trecut, pretul titeiului a urcat cu 22 de procente dupa ce uraganul Ivan a distrus platformele si conductele petroliere situate in Golf, reducand productia pentru o perioada de cinci luni.

"Exista inca motive de ingrijorare, pentru cateva luni, in ceea ce priveste posibilitatea ca zona sa fie devastata de uragane", declara Kevin Norrish, analist la Barclay's capital din Londra. "Productia de titei si rafinarea sunt strans legate, astfel incat nu este nevoie de o mare catastrofa pentru ca intreaga retea sa aiba de suferit", a adaugat specialistul.

"Am vazut, anul trecut, pierderile materiale provocate de uraganul Ivan", afirma, la randul sau, Gerard Burg, economist la Banca Nationala a Australiei din Melbourne. "Piata petrolului ramane intr-un echilibru fragil, iar daca uraganul Katrina va produce pagube majore, pretul titeiului va creste la 70 de dolari pe baril si se va indrepta catre 80 de dolari barilul", este de parere Brug.

Pe piata americana, pretul de referinta al titeiului neprelucrat, pentru luna octombrie, a crescut, joi, cu 2,6%, respectiv cu 1,70 dolari, pana la 67,49 dolari pe baril. Socul a fost mare, mai ales ca aproape jumatate dintre specialisti spuneau, cu o saptamana inainte, ca pretul va scadea.

Valoarea de 68 dolari pe baril, la cat s-au facut tranzactiile, joi, pe pietele asiatice, a fost cea mai mare din 1983 incoace.

Anul trecut, pretul titeiului a urcat cu 22 de procente din cauza uraganului Ivan.

Productia de petrol americana a intrat in declin incepand cu anul trecut, din cauza uraganului Ivan. Acesta a produs pagube companiilor petroliere din Golf, care au pierdut 1,4 milioane de barili pe zi.

BP Plc, a doua mare companie din lume care se ocupa cu comertul de titei, a anuntat, ieri, ca au fost evacuate toate instalatiile neimportante din cadrul unitatii din estul Golfului. Exxon Mobil Corp. si Chevron Corp. sunt printre companiile care au decis sa evacueze, spre vest, instalatiile.

"Situatia poate fi atat de rea incat este bine sa fim pregatiti pentru ce este mai rau", a spus Rick Mueller, analist in cadrul Departamentului securitatii energetice, din Wakefield, Massachusetts. "Anul trecut, uraganul Ivan a redus productia cu mai mult de un milion de barili pe zi", a precizat Muelller.