Politistii romani au primit ordin sa se poarte frumos. Noul cod deontologic, adoptat de Guvern, ii obliga pe oamenii legii sa respecte cetatenii, sa fie amabili si civilizati. Actiunile in forta trebuie sa aiba loc doar in situatii exceptionale, in caz de necesitate si cu respectarea stricta a legii.

Spaga e interzisa, ca si utilizarea abuziva a calitatii sau functiei, in scopul rezolvarii unor interese personale. In aplicarea legii, politistul trebuie sa respecte prezumtia de nevinovatie, asigurand fiecarei persoane care face obiectul cercetarii executarea deplina si efectiva a drepturilor sale.

El trebuie sa fie loial, sa dovedeasca integritate morala, sa aiba ca prioritate interesul public, sa fie impartial in timpul exercitarii misiunilor.

Vestea cea buna l-a lasat rece pe Ion Geonea, craioveanul de 51 de ani, care a decedat, in urma cu o saptamana, dupa bataia administrata de agentii de ordine constanteni.

Omul a ajuns in coma la spital si n-a mai apucat sa se bucure de noul cod de conduita a celor care l-au calcat in picioare, confundandu-l cu un infractor. Singura sa vina a fost ca era baut si semana cu suspectul urmarit.

Mai demult, turistul italian Massimo Lucarini, „umflat” de mascati de pe strazile Brasovului, se judeca si acum cu agresorii in uniforma, dupa ce a fost batut crunt, inclusiv in curtea politiei. Scuza batausilor – semana izbitor cu un infractor periculos.

„S-o fi lovit in timp ce se zbatea in mainile noastre, ca a fost nevoie de catuse si de spray-ul din dotare sa-l imobilizam”, zice seful de post din Corcova – Mehedinti, acuzat ca l-a luat la omor pe un localnic suspectat de comiterea unor infractiuni.

La Buzau, un brav agent-sef i-a luat la pumni pe doi barbati luati cu duba, dupa ce au provocat un scandal intr-un bar. Comportament abuziv – au conchis sefii batausilor.

Ar trebui ca ordinul de a „face frumos” in fata cetateanului sa fie ceva mai concret, pentru ca sub cascheta sa incapa idei precum „sa nu bati”, „sa nu accidentezi mortal oameni pe trecerea de pietoni”, „sa nu iei spaga de la turistii din punctul de trecere a frontierei”, „sa nu faci afaceri cu lumea interlopa

si sa nu-ti tradezi colegii” sau „sa nu iei prostituatele de pe strada si sa le pui sa produca pentru tine”.

Codul de etica si deontologie a politistului a fost facut sub indrumarea expertilor europeni, alaturi de cei ai MAI si Corpului National al Politistilor.

Zeci de prevederi, multe dintre ele existente deja in alte acte normative, au fost compilate – pentru a cata oara – in numele dorintei de a „profesionaliza si credibiliza” politia. Nu ar fi prima lege care nu se aplica in Romania.

Monitoarele Oficiale sunt pline de coduri, regulamente si ordine dupa a caror lectura te trezesti la realitate, doar facand cativa pasi pe strada.

„Politistul care nu a ajuns inca la un anumit nivel de educatie si de constiinta profesionala si care nu intelege ca cetateanul nu ii este nici subordonat si nici dator cu umilinta trebuie schimbat sau scos din corpul politienesc”, spunea, joi, secretarul general al Internelor.

Mesajul sau, la fel ca si cel al ministrului Vasile Blaga – „ii dau afara pe toti” -, nu ii va trezi, insa, pe subordonati.

Spaga la soseta se practica si acum la Politia de Frontiera, unde pana si cainele antidrog a pus botul si are cusca burdusita cu euroi.

Zeci de politisti de frontiera au cazut la testarile dispuse de sefii lor, sanctiunile se tin lant de cateva luni, insa efectele intarzie sa apara. Se stie ca banii negri se strang in buzunarele unor „grei”, insa numele lor sunt inlocuite in comunicatele oficiale cu agentii din gheretele de la granita.

La Circulatie, intr-o singura noapte, cinci politisti au cedat ispitei si au bagat in buzunare „atentiile” oferite de ofiteri anticoruptie sub acoperire. „Stii tu, dam noroc si palmezi banii” sau „baga bancnota in acte”, au sunat recomandarile spagarilor in uniforma.

Daca testul ar fi continuat, bucurestenii ar fi ramas, poate, fara agenti de circulatie.

Nici un cod nu ii va face pe acesti politisti sa nu mai ia spaga, sa nu mai bata sau sa inteleaga ca misiunea lor este de a-si proteja semenii, nu sa profite de pe urma lor sau sa-si exerseze loviturile de picior pe fata lor.

Ce s-a ales de „Toleranta zero” decretata de patru ani de Ioan Rus, si de „Normalitatea” la care a visat, apoi, in scurtul sau mandat, Marian Saniuta? Codul bunelor maniere politienesti al lui Vasile Blaga va fi, in curand, acoperit de praf, pe birourile din sectii, daca oamenii legii nu vor intelege ca altfel nu se poate.

Nimeni nu i-a convins, pana acum, ca altfel nu se poate, decat sa respecti si sa aplici legea, o chestiune la fel de abstracta ca si codul primit cadou de la Palatul Victoria.

Iar „educatia” politistilor nu se poate face decat printr-o politica de personal severa si coerenta, aplicata non-stop prin toate unitatile de politie, nu doar atunci cand agenti batausi sau corupti sunt filmati cu camera ascunsa.