Elevii de liceu pot avea la clasa un dascal homosexual. Acest fapt reiese din noua lista a bolilor incompatibile cu functia didactica.

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) sustine ca decizia a fost luata deoarece, in manualele de clasificare si diagnostic moderne, homosexualitatea nu este inclusa in cadrul tulburarilor de preferinta sexuala.

„In categoria tulburarilor de preferinta sexuala sunt incluse, conform Clasificarii Internationale a Bolilor, transsexualismul, parafiliile (fetisismul, exhibitionismul, voyeurismul, pedofilia si sadomasochismul)”, precizeaza Ministerul Educatiei.

Ordinul comun al MedC si Ministerului Sanatatii include trei categorii de boli incompatibile cu functia de cadru didactic. Astfel, o prima categorie se refera la situatii de incompatibilitate profesionala de natura psihocomportamentala.

Aici sunt incluse episoadele acute ale bolilor psihotice, deteriorarea cognitiva (indiferent de cauza) sau tulburarile severe de comportament cauzate de bolile mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate, de gen si preferinta sexuala, precum si cele datorate consumului de alcool si/sau de substante psihoactive. (L.

S.) O alta categorie de boli incompatibile cu functia didactica o reprezinta afectiunile neurologice, cum ar fi tulburarile de vorbire care impiedica activitatea didactica (balbaiala sau afazie).

Cea de-a treia categorie a afectiunilor incompatibile cu profesia de cadru didactic include bolile transmisibile in evolutie, pana la vindecare, inclusiv starea de purtator, pana la sterilizare (cum ar fi TBC evolutiv).

Ordinul reglementeaza si modalitatea efectuarii controlului medical anual pentru personalul din invatamantul preuniversitar. Avizul clinic va fi acordat in baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie pe lista caruia se afla cadrul didactic, cadrul didactic auxiliar si, respectiv, personalul nedidactic.

Costul examenului va fi suportat de la bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Examinarea psihologica anuala a personalului din invatamantul preuniversitar se realizeaza de catre psihologii scolari.

Totodata, personalul din invatamantul preuniversitar este obligat sa prezinte conducerii unitatii scolare o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de afectiuni psihice incompatibile cu profesia.

In cazul constatarii unor tulburari de natura psihocomportamentala, psihologii scolari informeaza directorii unitatilor de invatamant, iar acestia, la randul lor, solicita, in conditiile legii, un examen medical specializat la un cabinet de medicina a muncii.

Costul aferent acestui consult va fi suportat de catre consiliul local, respectiv consiliul judetean.

Cu un an in urma, conducerea Ministerului Sanatatii a avut obiectii fata de includerea, in lista incompatibilitatilor profesiei de cadru didactic, a ticurilor si a tulburarilor de identitate si de preferinta sexuala.