Acum, cand procurorii au dovedit ca doresc intr-adevar sa faca lumina in dosarul stenogramelor PSD, au aparut trei variante vehiculate din interiorul fostului partid de guvernamant legate de veridicitatea documentelor publicate in campania electorala: unii lideri nu recunosc de fel autenticitatea lor, altii recunosc pasaje intregi, iar o alta categorie recunoaste oficial ca s-au facut

inregistrari. Ieri si Dan Ioan Popescu a simtit nevoia sa abordeze subiectul. Iar la Parchet s-a prezentat insusi Adrian Nastase.

Sport national

Dan Ioan Popescu, liderul PSD Bucuresti, crede ca "in Romania, inregistratul a devenit sport national", insa dupa parerea sa sedintele Delegatiei Permanente a PSD nu erau inregistrate, desi recunoaste o cuvantare tinuta de el la un congres public. Popescu a apreciat ca lumea evita sa se mai intalneasca si sa discute liber.

Din cauza acestui "sindrom", liderului PSD i s-ar fi intamplat in ultima perioada ca la unele intalniri sa i se spuna sa lase telefonul mobil la departare.

Nastase zice ca n-ar exista inscrisuri

Liderul PSD, Adrian Nastase, a afirmat ieri, dupa audierea sa de catre procurori, ca nu exista stenograme ale sedintelor Delegatiei Permanente sau ale Biroului Executiv Central, intrucat astfel de inscrisuri ar fi trebuit semnate de el sau de cineva din conducerea partidului.

"O singura fraza ar fi trebuit sa contina raspunsul meu fata de intrebarile procurorilor: nu exista inscrisuri in care sa se fi consemnat discutiile din sedinte", a declarat Adrian Nastase. Insa afirmatia sa este contrazisa de noua stenograma ce a fost trimisa la orele amiezii, care are la final o insemnare deosebit de importanta: "inregistrata la partid"...

Adrian Nastase a acuzat faptul ca "asa-zisele stenograme" ar fi un instrument al campaniei electorale, distribuite cu cinci zile inainte de scrutin - care au facut parte dintr-o "campanie mincinoasa de fraudare morala a alegerilor" - impreuna cu acuzatiile de fraudare masiva privind utilizarea unui soft masluit pentru numararea voturilor.

Dupa parerea lui Nastase, procurorii ar ancheta un "dosar rusinos al unei campanii electorale murdare". Intrebat care ar fi "neoficial" punctul de vedere fata de stenograme, Adrian Nastase a raspuns: "Neoficial, nu stiu... ce se poate. Poate au mers la o cafenea trei colegi, poate au scris, povestit din jurnalul de bord al unui navigator, al unui capitan de cursa lunga".

Dar Nastase ar trebui sa stie ca "potrivit articolului 13 din Legea 78, fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid sau intr-o formatiune politica si care foloseste influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani".

Mancatorie ordinara

Cea mai importanta dezvaluire referitoare la stenogramele PSD din cate s-au facut pana acum ii apartine secretarului general Miron Mitrea.

El a vorbit presei despre faptul ca stenogramele reprezinta inregistrari realizate de colegi din PSD pe care autorii le-au facut cu intentia de a le folosi "ca sa se bata in interiorul partidului"! Deci, din acest moment ar trebui sa fie evident pentru toata lumea pana la ce nivel a ajuns mancatoria in interiorul unui partid de asemenea dimensiuni.

Dar cum procurorii nu ancheteaza viata interna a PSD, o data ce pentru ei este clar ca intregul continut al stenogramelor este real, el fiind recunoscut pe bucati de sefii PSD, ei pot continua ancheta in profunzime.

Mai precis: pot cauta indiciile despre faptele reprobabile despre care se vorbeste sau la care se face referire in stenograme, dupa care se pot duce direct la sursa si stabili incalcarile legii.

Potrivit BBC, pe masura ce audierile in dosarul stenogramelor PSD continua, tot mai multi lideri ai partidului admit ca ele ar putea contine unele lucruri adevarate sau chiar ca s-ar fi putut face inregistrari ale discutiilor de la sedintele conducerii PSD. Joi a fost audiata Dorina Mihailescu, fost secretar executiv al PSD, care a neagat existenta stenogramelor.

In paralel, fostul ministru PSD Miron Mitrea a declarat ca recunoaste anumite pasaje din discutii si ca persoanele care au inregistrat discutiile sunt membre PSD.

Miron Mitrea a declarat: "N-au fost facute in mod oficial stenograme. In mod cert, unii colegi s-au jucat, incercand sa foloseasca politic impotriva altora diferite inregistrari sau povestiri, trasnai simple. In momentul in care au facut treaba asta, au facut-o ca sa se bata in interiorul partidului, n-aveau treaba cu cei de-afara. Asa cred. Daca acum este folosita de ceilalti - mana cereasca".

Daca Miron Mitrea recunoaste ca unele pasaje din stenograme sunt franturi din discutiile purtate la sedintele partidului, Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, intregeste lista celor care in ultima vreme admit ca stenogramele redau teme discutate la partid, chiar daca nu cuvant cu cuvant, asa cum apar in transcrierea publicata pe Internet.

"Anumite probleme care au aparut in stenograme au fost discutate. Sunt si niste elemente care sa justifice lucrul acesta, dar sunt si alte lucruri care sunt extrapolate. Sunt subiecte care s-au discutat, intr-adevar. Ei, acum eu nu-mi aduc aminte precis daca X a spus exact cuvintele alea sau poate s-a referit altfel", a declarat Pascu pentru BBC.

Unii isi contrazic propriile afirmatii

In ciuda declaratiilor de ieri, Adrian Nastase admitea zilele trecute la Targu Mures ca stenogramele ar putea fi rezultatul unor inregistrari personale sau transcrierea celor povestite de unii colegi ai sai, insa nega ca ar fi existat inscrisuri oficiale ale PSD.

Si fostul secretar general PSD Cozmin Gusa declara dupa audierea sa la Parchetul General ca recunoaste pasajele care i-au fost atribuite in stenograme. Numai Dorina Mihailescu, fost secretar executiv PSD, de la cabinetul careia se pare ca ar fi plecat stenogramele, a negat existenta documentelor. Ea sustine ca oricine ar fi putut face stenogramele, nu prin transcriere, ci prin...

compilare din diverse articole aparute in presa. La vremea izbucnirii controversei stenogramelor PSD, in timpul campaniei electorale de anul trecut, alti cativa lideri ai partidului au admis intr-un fel sau altul ca stenogramele reprezinta discutii purtate la partid.

Fostul purtator de cuvant al PSD Bogdan Niculescu-Duvaz si Mircea Geoana, pe atunci ministru de Externe, recunosteau ca s-au facut inregistrari ale discutiilor purtate de liderii partidului.