Uzbekistanul a anulat un contract de livrare de gaze catre Kargazstan, ca represalii dupa transferul refugiatilor de la Andijan in Romania, a anuntat societatea kirghiza de gaze. "in data de 19 iulie, semnasem un acord privind livrarile de gaze din Uzbekistan.

La sfarsitul lunii iulie, dupa ce autoritatile noastre au acceptat evacuarea umanitara a 439 de refugiati in Romania, Taskentul a rupt acordul", a declarat Kubanicebek Jusopov, vicepresedintele companiei Kirghigaz.

Gazduirea provizorie in Romania a celor 439 de refugiati uzbeci, evacuati de ONU din Kargazstan in data de 29 iulie, a provocat nemultumirea autoritatilor uzbece, care exercita in continuare presiuni asupra autoritatilor kirghize pentru a ii extrada pe refugiatii ramasi pe teritoriul acestei tari.

Uzbecii aflati in Kargazstan au fugit din tara in luna mai, dupa ce trupele guvernamentale au reprimat violent manifestatiile de la Andijan, provocand moartea a sute de persoane, conform organizatiilor neguvernamentale.

Vicepresedintele Kirghigaz a precizat ca Kargazstanul, care depindea in totalitate de Uzbekistan pentru livrarile de gaze, a incheiat un acord cu Kazahstanul, care va incepe livrarile la 1 septembrie