Bucurestiul, spre exemplu, nu mai avea de mult ce sa ofere in materie de terenuri libere, iar putinele suprafete disponibile erau extrem de scumpe.

Or, prin eliminarea acestei taxe, valoarea terenurilor a crescut intr-o secunda chiar de cateva zeci de ori", atrag atentia analistii imobiliari. Masura ii va avantaja in special pe marii constructori, si nu pe micii proprietari.

"Romania se transforma dintr-o plantatie agricola intr-o "plantatie" de vile", afirma Artur Silvestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania.

"Mentinerea unei asemenea taxe greva puternic piata imobiliara. Oricum, era o eroare, mai ales ca autoritatile locale erau incapabile sa asigure dezvoltarea orasului", spun specialistii. Tot taxa cu pricina a dus la situatii in care, de multe ori, oamenii plateau mai multi bani pentru operatiunea de scoatere decat pe teren.

In opinia reprezentantilor domeniului imobiliar, taxa respectiva a dus la o scumpire nerealista a terenurilor si, implicit, a locuintelor.

Unele birouri continua sa ceara taxa

Scoaterea terenurilor din circuitul agricol da in continuare batai de cap proprietarilor. Mai multi cititori ai ziarului Adevarul ne-au semnalat situatii in care birourile de cadastru solicita in continuare aceasta taxa.

Si asta in ciuda faptului ca, de putin timp, operatiunea a devenit gratuita pentru terenurile situate in intravilanul oraselor, dupa cum precizeaza Cristian Ilie, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

De altfel, autoritatile se asteptau la o avalansa de asemenea cereri, mai ales ca in unele judete din tara piata constructiilor inregistrase o anumita stagnare, din cauza preturilor prohibitive.