Grupul Parmalat a dat in judecata Banca Intesa si o divizie a bancii UniCredito, solicitand daune de 1,9 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari), au anuntat cele doua institutii financiare.

Cererea, inregistrata la Parma, este a treia solicitare de daune facuta de administratorii grupului falimentar in Italia, care se adauga cererilor de despagubiri in valoare de mai multe miliarde de dolari depuse in Statele Unite, informeaza Mediafax.

Divizia Caboto a bancii Intesa si o alta institutie nespecificata au fost date in judecata pentru 1,6 miliarde de dolari, in timp ce grupul Intesa si aceeasi institutie ar trebui sa plateasca, potrivit unei cereri separate, alte 300 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al bancii italiene.

UniCredito a precizat ca institutia nespecificata este divizia sa UBM, confirmand astfel informatiile anterioare oferite de surse apropiate situatiei.

Daunele se refera la rolul jucat de institutiile financiare in administrarea obligatiunilor Parmalat in perioada 2001-2002, precum si in calitate de comanageri ai obligatiunilor emise in prima jumatate a anului 2002.

In comunicatul Intesa se arata ca banca a fost data in judecata separat, in conformitate cu o alta prevedere legala, pentru recuperarea a circa un miliard de euro de la un grup de divizii ale sale.

Banca Intesa a calificat solicitarea de daune drept "lipsita de temei", in timp ce UniCredito sustine ca cererea este "nefondata". Atat Intesa cat si UniCredito au anuntat ca nu vor recurge la provizioane pentru daunele cerute de Parmalat, dar isi vor intari fondurile de risc.

Compania de management al activelor Nextra a devenit, anul trecut, prima institutie care a ajuns la o intelegere in afara justitiei cu Parmalat, acceptand, in luna octombrie, plata unei sume de 160 de milioane de dolari. Nextra a facut parte din grupul Intesa, dar a fost vanduta bancii franceze Credit Agricole.

Parmalat, care a fost una dintre cele mai importante companii multinationale din Italia, inainte de a da faliment sub povara unor datorii de 14 miliarde de euro, incearca sa recupereze fonduri de la bancile insarcinate cu managementul datoriilor sale, inainte de izbucnirea unui scandal legat de raportari contabile incorecte, in 2003.

Grupul falimentar a dat in judecata, la inceputul lunii, bancile UniCredito si J.P. Morgan, pentru plata unor daune de 4,4 miliarde de euro. Ambele institutii financiare au negat insa orice vina.