Festivalul Televiziunilor Locale si Producatorilor Independenti Simfest a ajuns la cea de-a treia editie. A inceput pe 22 august si s-a desfasurat pana aseara, la Targu-Mures.

In acest concurs au fost inscrise aproximativ 220 de productii de televiziune si multimedia realizate de televiziuni locale, reporteri, realizatori de emisiuni, corespondenti teritoriali, free-lanceri, studiouri de productie independente si webdesigneri.

La pre-jurizare au fost respinse doar sapte productii din cele 230 inscrise.

"Productiile au fost respinse pentru ca au avut o calitate mai slaba; nu au avut calitatea suficienta pentru a fi jurizate de catre profesionistii care fac parte din juriu. Doua dintre ele au fost respinse din motive tehnice; erau pe CD-uri care nu puteau fi citite", ne-a declarat Ioan Ceausescu, organizatorul acestui eveniment.

Initial, bugetul Simfest-ului a fost calculat la aproximativ doua miliarde doua sute, dar, a ajuns in final la suma de un miliard doua sute (lei vechi).

"Festivalul nostru nu merge pe sponsorizari, ci pe bartere, serviciu contra serviciu. Noi asta vrem, si i-am indemnat si pe concurenti sa-si vanda imaginea", ne-a explicat Ioan Ceausescu. El ne-a enumerat si noutatile acestei editii.

In primul rand, este pentru prima oara cand pe parcursul a trei zile, de dimineata pana seara, s-a desfasurat un training la care au participat 40 de ziaristi din toata tara: Lucian Ionica, director TVR Timisoara, lector al Facultatii de Jurnalism din cadrul Universitatii de Vest, dar si presedintele juriului, Camelia Robe, realizator si producator TVR, castigatoare anul acesta a Marelui Premiu

APTR, membra a juriului, Bogdan Hrib, directorul Editurii Tritonic.

Din juriu au mai facut parte Jana Gheorghiu si Cornel Mihalache, realizator TVR. In zilele respective au avut loc workshop-uri pe diverse teme legate de munca jurnalistului: s-a vorbit despre imagine, despre realizarea reportajelor, dar si despre deontologia jurnalistului.

O alta noutate este locul de desfasurare, Targu-Mures, precedentele editii avand loc la Hunedoara, in Simeria. Un plus anul acesta se poate acorda numarului de participanti, care a fost mai mult decat dublu comparativ cu editia precedenta.

O alta noutate a fost sectiunea internationala. La concurs au participat si productii din Ungaria, Republica Moldova, Rusia, Armenia, Coreea de Sud si Canada.

"Anul acesta, pentru prima data institutiile publice s-au implicat in manifestare: Consiliul Local, Consiliul Judetean, dar si Consiliul National al Audiovizualului. Iar cea mai mare noutate pot spune ca a fost Ziua Interculturalitatii", a mai adaugat Ioan Ceausescu.

Co-organizatorii din partea Fundatiei Culturale Scena au prezentat, sambata, mai multe productii despre minoritati, din portofoliul Simfest, care au fost premiate la editiile anterioare.

Printre productiile pre-zentate se numara "Cei uitati", realizata de redactia in limba germana a TVR, "Rapsodia Demografica", a lui Xantus Gabor, TVR Cluj Napoca, si "Amintirea satrei", realizat de Antena 1 Targu-Jiu. Filmele surprind momente din istoria si viata comunitatilor sasesti, maghiare si rome.

Tot sambata a avut loc vernisajul expozitiei fotografice "Romii", realizata de Jakab Tibor.

Premiile Simfest au fost acordate aseara, si, pana la incheierea editiei, ele nu au fost anuntate.