Omul de afaceri Alexandru Bitner a cerut in instanta suspendarea ordinului prin care Ministerul Agriculturii interzice pescuitul industrial al unor specii amenintate cu disparitia. Avocatii sai sustin o teorie halucinanta, anume ca stiuca va devora in trei ani peste in valoare de un milion de euro.

O parte dintre concesionarii din Delta Dunarii si-au vazut profitul amenintat de prohibitia pe trei ani la pescuitul comercial al unor specii pe cale de disparitie in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Printre cei „bruiati“ de demersul ecologic se numara si omul de afaceri Alexandru Bitner, concesionar a 200.000 de hectare, prin firma Piscicola Tour.

Interdictia instituita de ministerele Agriculturii si Mediului, prin Ordinul 624/2005, vizeaza stiuca, linul si caracuda, specii ce au avut un declin sever in ultimii 40 de ani. Actul mai prevede ca locurile de reproducere a sturionilor sa devina zone protejate. Aceste mine de aur pentru vinatorii de caviar prezinta un interes deosebit pentru Bitner.

Prejudiciul

Omul de afaceri a atacat ordinul in contencios, la Curtea de Apel Bucuresti, pe motiv ca ii aduce un prejudiciu „iminent si previzibil“ de 1,5 milioane de euro in Complexul Razim-Sinoe, concesiunea invocata.

Potrivit lui Dumitru Dobrev, avocatul Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), contractul de concesiune al firmei Piscicola Tour este atit de „maiastru“ intocmit, incit drepturile concedentului sint un pic extinse fata de cele prevazute in contractele-tip.

Acest „un pic’’ permite judecatorului sa-si formeze „intima convingere“ in favoarea interesului comercial, individual, si in dauna celui ecologic, general.

Nota de plata a stiucii

Avocatii lui Bitner isi argumenteaza cererea de suspendare a actului prin faptul ca „prohibitia totala la stiuca va avea efecte negative asupra celorlalte specii“. Ei enumera cu o precizie uimitoare, fara sa prezinte vreun argument stiintific, cantitatea suplimentara de peste pe care rapitorul o va devora in urmatorii trei ani: „710.069 kg de platica, 240.145 kg de caras, 43.928 kg de salau“.

Exactitatea cifrelor si prezenta salaului pe lista victimelor sint lucruri amuzante, mai ales ca acesta din urma este un vinator activ, care cistiga confruntarile cu stiuca. Avocatii trag o linie si ajung la concluzia ca stiuca ar trebui sa scoata din buzunar un milion de euro pentru consumatia din balta lui Bitner.

Monstrii nesatui din Razim-Sinoe

Specialistii in piscicultura au ramas socati de aceasta teza, pe care o considera aberanta. „Populatia de stiuca are, in mod natural, o crestere de 2%, maxim 5% pe an. Aceasta din doua motive: isi maninca propriii pui si nu toate icrele ajung sa fie fecundate“, arata Carmen Popa, inginer piscicol la ANPA.

Stiuca e un rapitor pasiv si prefera sa atace exemplare slabite sau bolnave. Cercetatorii spun ca specia nu se poate inmulti atit de mult, incit sa devina o amenintare.

Evaluarile facute anul trecut de Institutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, estimeaza captura de stiuca in 2005, in Razim-Sinoe, la 1.000 de kilograme. Cam 300 de exemplare.

In continuarea rationamentului avocatilor lui Bitner, fiecare stiuca ar devora peste 3.000 kg de hrana in trei ani. Or, inginerii piscicoli spun ca stiuca, pentru a lua un kilogram in greutate, consuma alte trei.

Prin reducere la absurd, concluzia finala a „tezei Bitner“ ar fi ca in Delta s-ar putea dezvolta niste monstri de aproape o tona fiecare.

Pe Bitner il doare in Cotul Pisicii

Potrivit lui Liviu Mihaiu, presedinte al Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta - AC“, problema lui Bitner nu este atit „foamea“ stiucii, cit propria sa foame de caviar. Omul de afaceri are concesiuni in zonele in care ordinul a dat interdictie la sturioni, adica la Cotul Pisicii-Isaccea (Mm 69-64).

Ciudat este ca Pisicola Tour nu a marturisit doleanta din Cotul Pisicii in fata instantei, unde s-a legitimat doar cu Complexul Razim-Sinoe, zona unde nu exista sturioni. Surse din cadrul Agentiei Nationale de Pescuit spun ca de aici se trage nota de plata a stiucii care, asa umflata cum este, nu atinge nici pe departe profitul pe un an al lui Bitner din comertul cu caviar.

Dragos Bucurenci, directorul Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta“, ne-a declarat ca organizatia se va constitui ca parte interesata in acest proces. Aceasta mai ales pentru ca ONG-ul a fost unul dintre promotorii ordinului atacat.