Cu o investitie minima de 7.000 de euro si cu multa munca, se poate castiga un venit anual de 20.000 de euro din activitatea de crestere a melcilor.

Daca nu ai fondurile necesare pentru realizarea unui proiect de acest gen, poti incerca sa obtii finantare nerambursabila de la SAPARD, care acopera jumatate din valoarea investitiilor declarate eligibile.

Sprijinul financiar acordat se incadreaza intre minimum 25.000 de euro si maximum 100.000 de euro. Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este ca beneficiarul sa demonstreze ca isi poate plati obligatiile si datoriile in mod regulat si ca genereaza un profit net de minimum 5 la suta.

La aceasta se adauga insa multe altele, care fac ca unii sa se retraga din cursa chiar dupa ce li s-au aprobat proiectele.

Licitatii peste licitatii

Veronica Corman, din judetul Botosani, a facut cerere pentru finantare SAPARD, cu scopul de a infiinta o microferma de crestere a melcilor in satul Catamaresti-Deal, Botosani.

Ea ne-a declarat, insa, ca nu este sigura daca mai poate continua toate procedurile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a obtine sprijinul nerambursabil.

"Cate drumuri, cate aprobari trebuie sa faci pentru acel dosar. Am fost descurajata", a declarat aceasta.

Pentru fiecare utilaj cumparat, beneficiarul trebuie sa organizeze o licitatie cu trei firme, urmand sa aleaga oferta cea mai buna.

In plus, trebuie sa obtina o multime de acte aditionale la materialul achizitionat, respectiv copii dupa actul de infiintare a firmei; dovada ca aceasta nu are taxe si impozite restante; copii dupa certificatul de origine al utilajului (acesta trebuie sa provina obligatoriu din spatiul UE); copie dupa certificatul de import si multe altele.

"Ce firma se complica?", intreaba Veronica Corman. Aceasta a declarat ca, datorita conditiilor care li se impun, firmele practica si un ados comercial mai mare, asa ca, in loc sa ia din alta parte mai ieftin, da aproape dublu firmelor care castiga licitatia.

Sunt fonduri, dar nu o sa ajunga niciodata la noi

Pentru a obtine fonduri SAPARD, trebuie sa demonstrezi ca afacerea ta este profitabila, iar "de la teorie la practica este cale lunga", spune Veronica Corman. "O ploaie cu piatra daca da, imi distruge toata munca, in care am investit bani, am pus suflet. Daca un an de zile sau doi nu-mi iese treaba, vin si imi iau banii", a afirmat ea.

Cu toate acestea, a declarat ca nu ar dori sa renunte, adaugand: "Vreau sa cumpar fara sa mi se ceara atatea acte. Sumele pe care noi le accesam sunt foarte mici. Trei luni de zile am umblat ca sa fac dosarul asta. Eu sunt din oras, dar acel fermier de la tara o sa mai umble? Iti trebuie cunostinte de contabilitate, trebuie sa stii o multime de lucruri.

Cei de la tara nu o sa ajunga niciodata sa obtina finantare de la SAPARD daca nu se simplifica procedurile. Sunt fonduri, dar nu o sa ajunga niciodata la noi ..."