Principala organizatie criminala nipona, Yamaguchi-gumi, are un nou "nas", in persoana lui Kenichi Shinoda, fapt de natura sa starneasca temeri privind reizbucnirea razboiului intre clanurile yakuza.

Shinoda (63 de ani) a fost "incoronat" sambata la Kobe, fief-ul Yamaguchi-gumi, cu ritualul de rigoare in care alesul schimba cu supusii boluri cu sake (alcool din orez, bautura traditionala japoneza), relata agentia Kyodo. Ceremonia sake-ului creeaza o relatie speciala, similara unei legaturi de sange, intre seful bandei si acoliti.

Este pentru prima data in 16 ani cand Yamaguchi-gumi isi schimba "nasul".

La eveniment au participat circa o suta de sefi mafioti veniti din toate colturile Japoniei. Politisti in civil au patrulat prin preajma cartierului general al organizatiei, pentru a preintampina orice incident.

Fost sef al bandei Kodo-kai din Nagoya, Kenichi Shinoda devine astfel al saselea "nas" din istoria de 90 de ani a Yamaguchi-gumi. El il inlocuieste pe Yoshinori Watanabe (64 de ani), un specialist in literatura chineza care din cauza sanatatii subrede a decis sa se retraga.

Watanabe are probleme cu justitia nipona, care l-a declarat responsabil de moartea unui politist din Kyoto in 1995, intr-un schimb de focuri cu un gangster din banda sa.

Noul boss are o reputatie si mai si, avand deja la activ 13 ani de puscarie pentru ca in 1969 si-a ucis un rival cu sabia. Dupa cum avertiza ieri cotidianul Yomiuri Shimbun, venirea lui Shinoda la carma Yamaguchi-gumi "ar putea produce schimbari structurale in lumea mafiei, reaprinzand conflictul dintre bandele yakuza".

Potrivit politiei, la sfarsitul anului 2004 Yamaguchi-gumi numara circa 39.200 de membri, adica dublu fata de cati avea in 1989 si aproape jumatate din numarul actual al gangsterilor din Japonia (85.000). Organizatia a fost creata in 1915, de un anume Harukichi Yamaguchi, impreuna cu 50 de docheri din portul Kobe.

Dupa ce si-a impus controlul asupra pietelor en-gros si a show-business-ului din oras, acest sindicat al crimei si-a extins influenta in tot arhipelagul dupa o serie de razboaie sangeroase purtate cu gangsterii rivali in anii '50-'60. In prezent, Yamaguchi-gumi are numai la Tokyo 55 de "birouri", operand totodata in Asia si SUA.

Domeniile sale predilecte sunt jocurile de noroc, raketii, prostitutia si traficul de droguri. Bandele rivale, Sumiyochi-kai si Inawaga-kai, influente la Tokyo si in nordul tarii, traverseaza, de asemenea, o perioada de restructurare, ca urmare a decesului sau retragerii unor lideri.