La Bucuresti incepe azi reuniunea anuala a ambasadorilor Romaniei, reuniune care intentioneaza sa dea un nou imbold actiunilor diplomatice.

Reprezentantii Romaniei peste granite vor primi dosare de actiune menite sa stabileasca obiective clare si termene limita in politica externa, care politica externa detine o multime de dosare ce treneaza de foarte multi ani, unele dintre ele atingand evolutii amenintatoare.

Podul spre rasarit

Romania si-a asumat rolul de pod spre rasarit pentru comunitatea occidentala. Insa dosarele de la granita Romaniei au luat turnuri neplacute. Ucraina a demarat anul trecut saparea canalului Bastroe in Delta Dunarii. Actiunile Kievului incalca mai multe acorduri si tratat internationale de protejare a rezervatiilor naturale si de cooperare transfrontaliera.

In ciuda unui val de proteste internationale, Ucraina nu a renuntat la proiectul Bastroe, existand chiar semnale ca a reluat unele lucrari de adancire in ultimele saptamani.

Tot in legatura cu Ucraina, dosarul delimitarii faliei continentale din Marea Neagra a ajuns la Curtea Internationala de arbitraj de la Haga. Romania a depus memoriul in care reclama impasul ajuns in negocierile bilaterale si solicita un arbitraj.

Conform expertilor Ministerului roman al Afacerilor Externe, dosarul privind problema Insulei Serpilor se bazeaza pe ultimele decizii luate la Curtea de la Haga in cazurile de delimitare a granitelor maritime. Acest proces poate dura pana la doi ani si va costa aproximativ doua milioane de dolari.

Parteneriat dificil cu Chisinaul

Relatiile cu Republica Moldova au cunoscut o detensionare partiala, mai ales dupa intalnirile dintre presedintii Voronin si Basescu din acest an. Detensionare aparenta, deoarece Voronin continua la Chisinau diatribele antiromanesti, sarbatorind cu fast, saptamana trecuta, eliberare de sub "ciuma neagra a fascismului".

Un semnal cat se poate de clar: Voronin va impune incepand din acest an predarea cursului de istorie "integrata a Moldovei" pentru ultimul an de liceu, manual care ii caracterizeaza pe romani drept "fascisti".

Pe de alta parte, Romania a fost exclusa de la o participare directa la rezolvarea conflictului transnistrean. Emisarul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Sezged, a anuntat faptul ca Romania va putea participa la rezolvarea conflictului transnistrean prin intermediul Uniunii Europene sau prin intermediul OSCE.

Concomitent, presedintii Voronin si Iuscenko au cazut de acord asupra unui plan de pace prin care Republica Moldova va fi transformata intr-o federatie, conform mai vechiului plan Kozak, propus de Kremlin si refuzat la presiunile occidentale.

Iuscenko preia Marea Neagra

In urma cu doua saptamani, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, aducea in discutie oportunitatea crearii unei "coalitii regionale a natiunilor democratice" din spatiul ex-sovietic, cu ocazia unei reuniuni informale cu omologul sau georgian, Mihail Saakasvili.

Initiativa, agreata de partea georgiana, a fost consfintita prin semnarea la 12 august, la Bojomi, a unei declaratii comune ucraineano-georgiene - un prim semn oficial al "parteneriatului strategic" dintre cele doua state.

Potrivit "Civil Georgia," textul anunta "crearea unei comunitati a democratiilor din partea noastra a Europei: Comunitatea Alegerii Democratice," obiectivul semnatarilor fiind "transformarea acestei noi comunitati intr-un instrument puternic in vederea eliberarii regiunii de toate liniile de separatie existente, eliminarii violarii drepturilor omului, spiritului de confruntare, conflictelor

inghetate pentru ca sa deschidem, astfel, o noua era a democratiei, securitatii, stabilitatii si pacii durabile in intreaga Europa, de la Oceanul Atlantic pana la Marea Caspica."

Totodata, textul solicita "liderilor din zona Marilor Baltica-Neagra-Caspica" "sa se alature eforturilor (ucraineano-georgiene, n.red)de a transforma regiunea Marilor Baltica-Neagra-Caspica intr-o mare a democratiei, stabilitatii si securitatii, intr-o regiune complet integrata a Europei si a comunitatii Democratice si Atlantice."

"Daca vom crea un model de protejare a valorilor democratice, atunci vom reusi sa traim intr-o regiune prospera: aceasta este initiativa noastra," a rezumat Iuscenko continutul intalnirii cu omologul sau georgian, precizand ca, desi relatiile ruso-ucrainene "nu sunt comode," Rusia este binevenita sa se participe la discutii, alaturi de UE si SUA.

Integrare scartaita

Aderarea la Uniunea Europeana, unul din proiectele majore ale Romaniei , desi pare ca a intrat in linie dreapta catre destinatia finala, mai poarta inca foarte multe semne de intrebare.

Asupra Romaniei planeaza o "super-clauza de salvgardare" prin care aderarea poate fi amanata pentru anul 2008 in cazul in care nu sunt indeplinite angajamentele asumate in domeniile justitiei, afacerilor interne si concurentei.

Impuse in decembrie 2004, ca urmare a grabei cu care au fost incheiate negocierile de aderare, angajamentele amintite mai sus pot activa amanarea aderarii Romaniei cu doar doua treimi din voturile statelor membre UE, si nu prin unanimitate.

Decisiv pentru viitorul aderarii in 2007 este raportul Comisiei Europene din aceasta toamna care va prezenta stadiul progreselor realizate de guvernantii de la Bucuresti.