O companie britanica a deschis in Romania o fabrica in care se reconditioneaza telefoane mobile ce poarta sigla celor mai mari operatori europeni, de aici aparatele plecand pe pietele din Europa de Est, Africa si Orientul Indepartat.

Cand Andrei Rizea s-a hotarat sa participe la infiintarea unei firme, in 2002, nu s-a gandit ca avea sa devina partenerul uneia dintre cele mai mari companii de reconditionare a telefoanelor mobile din Europa si administratorul unei afaceri care genereaza venituri de mai multe miliarde de lei anual.

Fonebak, o firma britanica specializata in reconditionarea telefoanelor si reciclarea materialelor folosite in telefonia mobila, a cumparat afacerea si acum o dezvolta

La marginea Bucurestiului, intr-o cladire rosie pazita ca o fortareata, 60.000 de telefoare mobile second-hand sunt procesate lunar pentru un client din Anglia. De afara, chiar daca un curios reuseste sa treaca de bariera saltata de obicei de angajatii unei firme de „security”, cu o cartela magnetica, nu se poate ghici ce profil ar putea avea firma ascunsa in interior.

Abia cand ajunge la intrare si e obligat sa treaca printr-un detector de metale lucrurile devin mai clare. Iar cand i se cere sa declare telefoanele mobile cu care intra in firma secretul se risipeste.

Lohn, cu 60.000 de telefoane lunar

La fiecare 30-40 de minute, un telefon second-hand importat din Marea Britanie este testat, resetat, reparat, reasamblat aici si pus in cutia care va zbura inapoi la Londra. Ceea ce ramane - carcase distruse ori piese inlocuite - se impacheteaza separat si se trimite tot in Anglia, unde se distribuie catre facilitatile pentru reciclare.

Este, de fapt, un altfel de lohn: materia prima este importata, iar de pe liniile de montaj ies telefoanele second-hand reconditionate, exportate apoi catre firma care le-a trimis la Bucuresti. In fiecare luna, de la Otopeni vin 60.000 de telefoane ce trebuie reconditionate.

Fiecare aparat are o lista a codurilor de identificare, cerute de legea romaneasca, iar timpul de asteptare a fost scurtat prin infiintarea unui birou vamal chiar in incinta firmei. Aici sunt scanate toate seriile si se opereaza documentele de import. Apoi, cutiile in care sunt aparatele intra in halele de productie ale firmei, in care forfotesc cei 155 de angajati.

Telefoanele sunt desfacute, resetate si trimise pe fluxul de productie. „La noi vin mai multe categorii de telefoane, de la aparate second-hand colectate de la retelele din toata Europa, pana la aparate aproape noi, returnate in termen de 14 zile de clienti nemultumiti”, spune Andrei Rizea, administratorul firmei Fonebak Servicii SRL.

Procedurile sunt simple: aparatele sunt receptionate, testate, se face o constatare, apoi se solicita piesele necesare firmei-mama. Dupa efectuarea reparatiilor aparatele sunt testate si, daca au ajuns in parametrii indicati in documentatie, sunt impachetate si trimise cu urmatorul transport in Marea Britanie.

Romanii dau uneori solutii tehnice englezilor

Se poate spune despre Andrei Rizea, fost student al Facultatii de Relatii Internationale de la ASE, ca a dat lovitura, devenind unul dintre coordonatorii activitatii Fonebak in Romania. De fapt, afacerea a inceput in urma cu trei ani, prin asocierea cu trei oameni de afaceri britanici.

„Era o firma cu capital integral romanesc, cu actionari persoane fizice din Marea Britanie”, isi aminteste Andrei Rizea. „Am plecat la drum cu opt oameni si, usor-usor, am inceput sa crestem”.

La inceput, Fonebak plc, firma britanica specializata in revanzarea telefoanelor si reciclarea materialelor folosite la echipamentele de comunicatii, a fost doar unul dintre clienti, insa apoi a cumparat participatiile si a devenit actionar majoritar. Acum este actionar unic al firmei Fonebak Servicii SRL si vrea sa creasca nivelul afacerii.

De ce au cumparat britanicii firma romaneasca si au setat aici o astfel de afacere? Raspunsul este simplu, considera administratorul firmei: romanii sunt priceputi. „Desi la noi nu este o scoala puternica de GSM, tehnicienii nostri sunt foarte buni si se descurca aproape cu orice model.

Au existat cazuri cand cei din Anglia ne-au sunat pentru a ne cere opinia, iar noi le-am oferit solutia tehnica”, precizeaza Andrei Rizea. El spune ca Fonebak n-a venit aici doar pentru mana de lucru ieftina. „Daca voiau, se puteau duce in China, unde forta de munca este de asemenea ieftina. Dar au venit aici pentru ca inginerii romani sunt foarte capabili”, continua acesta.

Instruirea oamenilor este permanenta, intrucat se lucreaza cu peste 250 de modele de telefoane mobile, multe dintre ele noutati absolute pentru piata autohtona. Recent, Fonebak plc a cumparat compania britanica Intec, intr-o tranzactie cotata la 4 milioane de lire sterline, sporindu-si influenta pe aceasta piata si crescand nivelul serviciilor oferite.

Mobilele uzate din Romania nu merg la Fonebak Servicii SRL

In momentul de fata, afacerea Fonebak este departe de a fi ajuns la potentialul maxim, spune Andrei Rizea. „N-am atins inca un prag, e doar o faza din proiectul de dezvoltare. „Business plan”-ul ne permite sa mergem pana la 300 de oameni.

Nu vrem sa ne dezvoltam dintr-o data, sa mai angajam 100 de oameni intr-o luna, pentru ca nu ar fi o crestere sanatoasa”, ne-a declarat administratorul firmei Fonebak. Cifra de afaceri realizata anul trecut a fost in jur de 50 de miliarde de lei.

In primul semestru din acest an, Fonebak Servicii SRL a realizat o cifra de afaceri de 25,7 miliarde lei, in crestere cu aproape o treime fata de aceeasi perioada din 2004.

Concurenta pentru acest gen de afaceri exista in Romania, dar firma nu interactioneaza deloc cu piata autohtona a telefoanelor second-hand. „Din cate stiu eu, aceasta activitate, de reciclare si vanzare a mobilelor, va incepe si pe piata noastra.

Sincer, in momentul de fata nu prea stiu unde sa incadrez Romania: avem, pe de-o parte, tarile din Europa de Vest, dezvoltate, unde se ruleaza milioane de telefoane pe an, apoi avem tarile din Africa, pe de alta parte este si China - care inghite foarte multe telefoane, iar intre ele trebuie sa fie o piata de mijloc, unde eu as fi vazut Romania.

Dar nu, in Romania, din ce vad in anunturi, pe Internet si in ziare exista o piata gri spre neagra de telefoane mobile, care nu prea exista in alta parte. E foarte greu sa colectezi ceva care aici se revinde la fel de bine. La noi, foarte multi isi cumpara telefoane scumpe, noi sau isi cumpara telefoane foarte ieftine, deci piata de mijloc, pe care ar trebui sa fim noi, inca nu exista.

Plus ca foarte multa lume isi cumpara de pe piata neagra”, este de parere Andrei Rizea.

Desi in Romania exista trei mari operatori de telefonie mobila, Fonebak nu a incheiat contrat cu nici unul dintre acestia. Exista un inceput de colaborare intre Fonebak plc si Orange Romania, dar nu pe partea de reciclare a telefoanelor mobile, ci pe partea de echipamente, de infrastructura. „Este o alta firma, care ia elementele de retea, de la antena pana la swich-uri.

Noi lucram cu telefoanele mobile care vin de la Fonebak Anglia, de la clientii cu care ei au contract”, precizeaza Andrei Rizea.

O companie cu oameni tineri

Fonebak Servicii SRL are 30 de ingineri, iar media de varsta a angajatilor firmei nu depaseste 30 de ani. Salariile sunt bunicele, afirma administratorul firmei. „Cine isi face treaba asa cum se cuvine poate castiga foarte bine”, spune Andrei Rizea.

„Noi oferim angajatilor un pachet salarial care include bonuri de masa, transport pentru metrou si RATB si asiguram un microbuz care face legatura intre fabrica si mijloacele de transport orasenesti”, adauga el. In plus, produsele oferite la cantina sunt subventionate, o sticla de Pepsi costand 10.000 de lei. Periodic, oamenii sunt trimisi la cursuri de instruire in Marea Britanie.

„In momentul de fata, in urma achizitiei companiei Intec de catre Fonebak plc, avem o scoala buna acolo. Trimitem oamenii la cursuri, Intec fiind acreditata de majoritatea producatorilor de telefoane”, explica administratorul firmei romanesti. Exista si un contract de sponsorizare cu Universitatea Politehnica, in virtutea caruia studentii fac practica la Fonebak Servicii SRL.

Mai mult decat atat, presedintele firmei, dl Gordon Shields, a tinut un curs referitor la mediu, la Universitatea Politehnica. „Va fi o piata de recrutare pentru noi”, recunoaste Andrei Rizea.

Fonebak plc previzioneaza o cifra de afaceri de 37 milioane de lire sterline, brokerii estimand un profit de circa 2,5 milioane de lire sterline pentru acest an. Intec, compania achizitionata de Fonebak plc, a generat vanzari anuale de circa 15 milioane de lire sterline.