Nu mai este deja pentru nimeni o surpriza faptul ca actiunile presedintelui, oricat ar fi de neimportante pentru viata de zi cu zi a oamenilor, beneficiaza de o notorietate foarte ridicata. Acest lucru este probat si de un sondaj de opinie fulger, realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), la comanda „Saptamanii Financiare”, in perioada 24-25 august 2005.

Telefonul fara fir

Conflictul dintre seful statului si cunoscutul ziarist Sorin Rosca Stanescu a tinut cateva zile bune prima pagina a ziarelor si a acaparat buletinele de stiri ale televiziunilor, ca urmare a unei declaratii facute de Traian Basescu intr-un interviu acordat postului national de radio.

„Deci s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei, si asta e sistemul mafiot care reactioneaza, si sa ameninte: «In toate ziarele pe care le controlez si o sa vezi ce o sa-ti fac, te termin...». Asa gandeste un ziarist, iar eu nu spun prostii”, afirma presedintele in urma cu ceva vreme.

Inevitabil, o asemenea declaratie a pus pe jar breasla jurnalistilor, iar Clubul Roman de Presa l-a invitat pe Basescu la o intalnire in care numele ziaristului „santajist” sa fie dezvaluit, astfel incat sa nu planeze banuiala asupra tuturor gazetarilor.

In urma unei sedinte deloc furtunoase, am aflat secretul lui Pollichinelle, anume ca persoana in cauza este directorul cotidianului „Ziua”, dar am mai aflat si ca presedintele nu detine dovezi in sprijinul afirmatiilor sale si ca nici nu intentioneaza sa-l denunte la Parchet pe cel care l-a amenintat.

La randul sau, Sorin Rosca Stanescu a declarat ca nu l-a santajat in nici un fel pe presedinte si, dupa ce s-a sfatuit cu avocatii sai, a anuntat ca nu-l va da in judecata pe seful statului.

Ce cred romanii

Potrivit sondajului de opinie realizat de CURS, 65% din cei chestionati erau la curent cu acest scandal. Dintre acestia, mai bine de jumatate (51%) considera ca a fost vorba de o discutie mai dura intre doi prieteni vechi, dar ca nu a existat o amenintare, in timp ce numarul celor care cred ca jurnalistul l-a amenintat pe presedinte este de doua ori mai mic.

Mult mai interesant este cum gandesc romanii ca ar trebui sa se termine acest scandal. Astfel, ei spun ca, indiferent daca a existat sau nu o amenintare, partea „vatamata” ar trebui sa se adreseze justitiei.

De asemenea, cei intervievati de CURS sunt de parere ca cei doi trebuie sa-si rezolve personal problema si ca presa trebuie sa ramana impartiala, ceea ce sustine pozitia adoptata de presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu.

Tariceanu ne-a bagat in ceata

Acelasi sondaj releva si faptul ca gestul premierului Tariceanu de a renunta la demisia anuntata cu atata pompa i-a derutat in mare masura pe romani.

La intrebarea „Cine credeti ca l-a influentat pe Tariceanu sa nu mai demisioneze?” parerile sunt impartite foarte echilibrat: 34% considera ca decizia fost luata pe cont propriu, 34% sustin ca a fost influentata de anumite persoane (oameni de afaceri, jurnalisti, consilieri), 21% cred ca influenta a venit dinspre partidele din coalitie, iar 11% nu stiu sau nu raspund.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1003 subiecti cu varste de peste 18 ani si are o eroare maxima de A/-3%, cu o probabilitate de 0.95.