Potrivit estimarilor exprimate in luna august 2005 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Industrie

Estimarile managerilor regasite in cadrul anchetei desfasurate in luna august 2005, evidentiaza faptul ca si in urmatoarele trei luni volumul productiei din industria prelucratoare va avea o tendinta de crestere (sold conjunctural +18%), aproximativ cu aceeasi intensitate prognozata in luna precedenta.

Numarul de salariati se estimeaza ca va avea in continuare o tendinta descendenta (sold conjunctural -10%).

Preturile produselor industriale vor creste in perioada urmatoare (sold conjunctural +21%), cu o intensitate mai mare fata de estimarile din luna iulie 2005 (sold conjunctural +17%).

Constructii

In sectorul constructii, conform estimarilor din luna august 2005, se va inregistra si in urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a volumului productiei (sold conjunctural +19%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +17%).

Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza mentinerea tendintei ascendente, atat pe total activitate (sold conjunctural +14%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Preturile lucrarilor de constructii vor creste (sold conjunctural +49%), intensitatea fiind mai mare fata de prognoza din luna precedenta (sold conjunctural +42%).

Comertul cu amanuntul

Managerii intreprinderilor comerciale care au raspuns la ancheta de conjunctura din luna august 2005, estimeaza pentru urmatoarele trei luni, pe total activitate, cresterea vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +36%).

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +36%), fapt ce se coreleaza si cu prognoza referitoare la volumul desfacerilor de marfuri.

Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra un sold conjunctural pozitiv (+30%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +26%).

Nivelul stocurilor de marfuri este optim pentru desfasurarea normala a activitatii de comert cu amanuntul, in acest sezon (92% din opinii).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (sold conjunctural +10%).

Preturile de vanzare cu amanuntul vor creste in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +36%). In ceea ce priveste ritmul de crestere, acesta nu va fi mai accelerat ca pana acum (60% din opinii).

Servicii

Managerii din sectorul de servicii, care au raspuns la ancheta de conjunctura in luna august a.c., estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +31%).

Situatia economica din sectorul de servicii a crescut (sold conjunctural +27%).

Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati (87% din opinii).

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta.

Cresteri mai semnificative se remarca in domeniul eliminarii deseurilor si a apelor uzate (sold conjunctural +46%), urmate de unitatile care desfasoara activitati de selectia si plasarea fortei de munca (sold conjunctural +32%) si transporturi terestre (sold conjunctural +31%).

Metodologia cercetarii

Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2502 agenti economici), constructiilor (722), comertului cu amanuntul (1105) si serviciilor (869).

Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.

S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea si marimea intreprinderii.

Pentru obtinerea rezultatelor agregate, raspunsurile intreprinderilor sunt ponderate cu variabila de selectie, respectiv numarul de salariati la industrie si constructii si cifra de afaceri la comertul cu amanuntul si servicii.

Proportia alternativelor de evolutie (crestere, stabilitate, scadere) reprezinta ponderea intreprinderilor (care au ales alternativa respectiva) in volumul de activitate al sectorului.

Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.

Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).