„Evenimentul zilei” publica in data de 22 iunie articolul „Noroc, doamna ministru! - Viciul de procedura al ministrului Macovei”.

Materialul relata o presupusa betie a ministrului justitiei, Monica Macovei, care s-ar fi petrecut la Congresul Avocatilor, desfasurat in Costinesti. In ziua aparitiei articolului, „Evenimentul zilei” s-a confruntat cu reactii ostile din partea cititorilor sai si a colegilor din presa.

In urma unei evaluari interne, conducerea ziarului a decis sa-i ceara scuze, in ziua imediat urmatoare, ministrului Monica Macovei pentru maniera neconvingatoare in care a fost redactat materialul. Mai exact, pentru necitarea surselor si exprimarea neadecvata din punct de vedere jurnalistic.

Odata cu prezentarea scuzelor, „Evenimentul zilei” a promis public sa faca o investigatie pentru a afla ce s-a intamplat la Costinesti si pentru a prezenta concluziile acesteia.

Investigatie reluata dupa aparitia articolului

O echipa formata din cinci jurnalisti s-a ocupat de ancheta care, in mod normal, ar fi trebuit facuta inainte de aparitia articolului din 22 iunie.

In aceasta perioada s-au facut doua deplasari la Costinesti, una la Pitesti si au avut loc intalniri si discutii telefonice cu peste 40 de avocati si magistrati, care au fost prezenti la Costinesti, la Congresul Avocatilor. Alte discutii au fost purtate cu toti jurnalistii prezenti la acel eveniment.

Concluziile la care s-a ajuns in urma analizarii informatiilor obtinute: afirmatiile din articolul publicat in data de 22 iunie nu se confirma.

In urma investigatiei jurnalistice, „Evenimentul zilei” a facut o evaluare interna si a decis luarea unor masuri.

Evaluarea interna

EVZ isi prezinta scuzele

Dupa incheierea investigatiei jurnalistice paralele si dupa analizarea tuturor imprejurarilor care au dus la publicarea articolului „Noroc, doamna ministru!”, conducerea redactiei „Evenimentul zilei” face publice urmatoarele concluzii:

> Acest articol nu trebuia publicat. Aparitia sa in paginile ziarului nostru este o greseala. S-au comis erori in lant, iar in final principala responsabilitate apartine redactorului-sef.

> Ziarul prezinta scuze definitive, fara rezervele pastrate la cea dintai reevaluare jurnalistica, dupa o zi de la publicarea articolului. Aceste scuze neconditionate sunt destinate cititorilor „Evenimentului zilei” si doamnei ministru Monica Macovei.

> Acest moment regretabil in evolutia ziarului reprezinta o exceptie in istoria ultimilor ani ai EVZ, ziarul care a ridicat permanent exigentele presei de referinta din Romania.

> Dupa consumarea sa, jurnalistii EVZ vor urmari cu acuratete acoperirea unor reguli, printre care:

a) Evaluarea riguroasa a credibilitatii surselor, indiferent de numarul lor sau de statutul lor social (intre cele sapte surse invocate de autorul articolului se numara magistrati si avocati);

b) In astfel de cazuri, cand evenimentele sunt relative, in functie de perceptiile martorilor, trebuie sa se obtina si marturii ale unor surse oficiale ori marturii scrise

sau inregistrate.

> Evaluarea interna a stabilit sanctiuni pentru autorul articolului, editor, redactor-sef adjunct si redactor-sef.

O stire fara valuri de whisky sau pahare sparte

La Congresul avocatilor de la Costinesti, care a avut loc in luna iunie, au participat peste 100 de avocati, procurori, alti oficiali si oameni din domeniu. Despre un presupus incident bahic s-a susotit sambata dimineata, in prima zi oficiala a Congresului. Cu o seara inainte, avusese loc o cina, oficiala dupa unii, neoficiala - dupa altii.

In orice caz, dineul nu a figurat in programul remis de Uniunea Avocatilor, cea care a organizat congresul. In dimineata ce a urmat, pe holurile salii de congres cateva voci vorbeau despre „betia Monicai Macovei”. Asa suna relatarea surselor EVZ.

Cei cu care am discutat ulterior spun insa ca nu au vazut si nici nu au auzit asa ceva. Conform celor relatate de majoritatea celor chestionati, in dimineata respectiva, Monica Macovei a intarziat la deschiderea congresului, unde trebuia sa rosteasca primul discurs. Este o posibila explicatie pentru faptul ca ministrul a fost tinta unor posibile barfe.

Comentariile ulterioare de context duc la concluzia ca stilul non-conformist al ministrului justitiei se bate cap in cap cu cel al unora dintre membrii comunitatii avocatilor. Nu in ultimul rand, intre Macovei si o parte a breslei au existat tensiuni publice. La fel si cu cei din aripa dura a justitiei - din Parchete.

Existau toate premisele ca noul ministru reformist al justitiei sa nu fie un personaj iubit de toata lumea. Iar discutii in contradictoriu pe teme profesionale au existat si in seara cu pricina.

„Fortareata” Vox

Complexul Vox Maris este un fel de fortareata. Inchidere centralizata, camere de supraveghere. Un refugiu al personalitatilor. Patronul Nicusor Nastase, multimilionar in dolari, se lauda ca pe aici au trecut si Ceausescu sau Iliescu. Spune ca nu il intereseaza cat beau clientii lui. Neaga faptul ca Monica Macovei ar fi facut vreun gest care sa arate ca a baut in exces.

„Nici nu s-au spart pahare, asa cum s-a scris”, spune Nastase.

Personajele de la masa

Pe la masa ministrului s-au perindat, in seara respectiva, mai multe personaje. Unii au venit pe rand sa o salute, alti cativa au stat in permanenta cu ea. Iata ce ne-au spus cei care se aflau in preajma Monicai Macovei in acea seara:

Ionel Hasoti (decanul Baroului Constanta): „Bauturile alcoolice le-am cumparat eu, ca in fiecare an, ca pica pe mine acest lucru... Anul asta am adus whisky, campari, gin si ne-au servit ospatarii. Doamna ministru a stat langa mine, am dat noroc cu un pahar de whisky (Chivas, cred) si pe urma vin ne-a adus Nicusor (Nastase, patronul Vox - n.r.) - vinul casei.

Si avea doua feluri de vin si cred ca i-a si recomandat un vin. Doamna ministru a baut un roze. Dar sigur n-a depasit masura. E totusi vorba despre perceptii subiective si n-as vrea sa ma mai pronunt. Nu a fost petrecere greceasca sa se sparga pahare, dar nici macar din greseala nu s-au spart. De depasit masura, nu a depasit-o nimeni”.

Cristian Iordanescu (decanul Baroului Bucuresti): „Am fost mai multe persoane la masa, iar pe parcursul serii s-au perindat si alte persoane care au dorit sa o salute pe doamna ministru. Toata lumea era preocupata de congresul de a doua zi. Nu pot sa tin socoteala cuiva cat bea, insa in mod evident cineva a avut interes sa o discrediteze pe Monica Macovei.

Evident, a fost o actiune de compromitere”.

Calin Zamfirescu (presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania): „Whisky a baut la noi la masa sigur un domn din stanga mea - profesorul Turcu de la Consiliul Legislativ. Nimeni n-a depasit masura cu bautura. In nici un caz doamna ministru nu a exagerat in vreun fel. Nici macar nu a baut vinul gol, l-a baut sprit - doua, poate trei pahare. Whisky stiu ca n-a baut in nici un caz.

Cand am plecat, doamna ministru era inca la masa”.

Gheorghe Florea (avocat): „Eu, personal, n-am observat nici un incident. Nu-mi amintesc sa se fi spart vreun pahar. A reactionat posibil in discutii pe un ton relativ agresiv, atunci cand a fost contrazisa in subiectul avocatilor din oficiu, pentru ca are marea calitate de a tine la parerile ei.

A doua zi, la congres, cu mine nu a discutat nimeni despre cina si nici nu am auzit pe altii sa fi discutat”.

Nicolae Vlad-Popa (senator PNL, membru in Comisia permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor): „La masa, a fost o discutie. Nu era o discutie vesela, pentru ca discutam lucruri foarte serioase: strategia de reforma, statutul magistratilor (...) Eu tin minte ca doamna Macovei a baut ceva, bere sau vin.

N-a existat in niciun fel, nici in gesturi, nici in altfel de urmari o reactie din care sa rezulte ca a baut mai mult. Eu nu tin minte sa se fi baut tarie. Pot sa spun cu certitudine ca Monica Macovei nu a fost sub influenta alcoolului. Despre spart pahare nici nu poate fi vorba”.

EVZ a contactat si un reprezentant al unei asociatii de avocati din strainatate, care a participat la congresul de la Costinesti. Edward Nally (de la „Law Society”) ne-a raspuns sec, prin e-mail: „Nu avem nimic de spus legat de articol. Niciunul dintre reprezentantii nostri nu a vazut vreun incident”.

„Incidentul” Turcu

Din discutiile cu cei care au fost la cina a reiesit ca, in cele din urma, a existat cineva care a baut atat de mult incat cei din jur sa remarce acest lucru. Este vorba despre reprezentantul Consiliului Legislativ, Nicolae Turcu. Cei care au observat incidentul si l-au explicat si prin varsta inaintata a acestuia.

Nicolae Turcu a si recunoscut ca a baut mai mult in seara respectiva si ca s-a ametit.

> La cina respectiva, Monica Macovei a baut, insa nu a fost protagonista niciunui incident din care sa reiasa ca s-a imbatat. Singurul lucru remarcat de toti a fost ca s-a dus mai tarziu in camera.

> La masa au existat discutii in contradictoriu pe teme profesionale, dar nu mai mult decat in alte situatii.

> A doua zi, la deschiderea congresului, nu a existat o situatie de genul „lumea vuia despre betia Monicai Macovei”. Cel putin asa declara martorii oculari chestionati.

Declaratie

Monica Macovei (ministrul justitiei): „Ancheta „Evenimentului zilei” vine destul de tarziu. Un astfel de demers trebuia facut inainte ca o informatie neadevarata sa fi fost publicata in ziar. Prejudiciile pe care articolul mincinos din EVZ le-a adus imaginii mele sunt considerabile.

Si totul s-a intamplat dintr-un „viciu de procedura” al ziaristilor, care au publicat o informatie falsa, fara sa aiba dovezi. Chiar daca acum este clar pentru toata lumea ca articolul a fost unul denigrator, raman fidela principiilor mele si nu voi actiona in judecata EVZ.

In final, nu pot sa nu remarc faptul ca ancheta interna a EVZ si publicarea rezultatelor acesteia reprezinta o premiera in mass-media romaneasca, iar acest exemplu ar trebui urmat si de alte institutii media.”

(Emilia Sercan, Oana Dobre, Liviu Iolu, Emilian Isaila, Calin Cosmaciuc)