Unul dintre procurorii care au instrumentat dosarul Petromidia este acuzat, intr-un document de tip Armagedon, de abuzuri, erori profesionale si afaceri dubioase. Procuroarea Adriana Cristescu a reusit sa ramana in posturi-cheie din magistratura, se mai arata in textul difuzat pe internet, doar datorita sustinerii pe care a primit-o din partea lui Ioan Talpes si Paul Sarbu.

De numele Adrianei Cristescu se leaga si un raport finalizat la inceputul lunii iulie de inspectorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, fiind acuzata de greseli profesionale. Raportul a fost trimis la Parchet si ar urma sa fie luat in discutie in septembrie in sectia de procurori din cadrul CSM. Reproducem mai jos cele mai importante fragmente din documentul Armagedon:

In 2002, Cristescu Adriana Nicoleta a trecut de la Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare la Parchetul National Anticoruptie si apoi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Intrarea procuroarei Cristescu in PNA s-a datorat lui Paul Sarbu, la acea data consilier al lui Ioan Talpes, mana dreapta a presedintelui Ion Iliescu.

Paul Sarbu i-a cerut lui Adrian Miclescu, adjunct al sefului PNA in prezent demis, sa o aduca in PNA pe procuroarea Cristescu, iar acesta s-a conformat cererii venite de la Cotroceni.

Dosarul fostului primar de Satu Mare, Horia Anderco

Acest dosar a fost rezultatul luptei interne din cadrul PSD Satu Mare. Magistratii din zona cunosteau conotatiile politice ale spetei si au refuzat in mai multe randuri instrumentarea acestui dosar. La cererea directa a lui Paul Sarbu, Adriana Cristescu a preluat acest caz controversat, comitand o serie de abuzuri.

Procuroarea a refuzat sa puna dosarul la dispozitia avocatilor lui Anderco, acestia avand acces la dosar doar in urma unei rezolutii, din 2 decembrie 2002, semnata de procurorul Vasile Draghici, seful Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul PNA.

Procuroarea Adriana Cristescu a demarat cercetari axate pe activitatea unor firme din Satu Mare care au executat lucrari pentru Primarie. Au fost controlate trei firme, SAMCIF, FLORISAL si ALFAROM, pentru a se descoperi daca au vreo legatura cu primarul.

In realitate a fost vorba despre un joc de interese al procuroarei, in favoarea unei firme de constructii, SC Constructii Drumuri, care pretindea ca are exclusivitate pentru toate lucrarile publice din Satu Mare pana in anul 2005.

Anderco a declarat public, a doua zi dupa perchezitionarea biroului sau, ca este victima unei razbunari concertate de procuroarea Cristescu. El sustinea ca l-a refuzat pe fratele procuroarei, Cristescu Radu, care i-a cerut sa concesioneze parcarile din Satu Mare unui important om de afaceri, in locul firmei Telpark, care le detinea la momentul respectiv.

In acest dosar, procuroarea Cristescu a emis un mandat de arestare preventiva pe numele lui Cretu Sorin, pe care in urma unor interventii l-a revocat. Invinuitul s-a sustras anchetei in acea perioada.

Protectia rudelor

Timciuc Constantin a stat 10 luni in arest preventiv in baza mandatului emis de procuroarea Cristescu in 14.01.2003, mandat prelungit ulterior in mai multe randuri. Timciuc a declarat in instanta ca a facut plangere penala impotriva procuroarei Adriana Cristescu, care l-a amenintat ca il tine in arest cat vrea.

Timciuc a declarat ca, in faza de urmarire penala, procuroarea a afirmat ca "nu consemneaza ceea ce declar, ci doar ce vrea". Timciuc a spus in fata completului de judecata ca "in 14 ianuarie 2003, procurorul Adriana Cristescu mi-a comunicat ca, indiferent ce voi declara, pe Anderco tot o sa il aresteze.

In iunie 2003, procuroarea Cristescu mi-a spus ca, daca declar ca i-am dat mita terenul de la Apa lui Anderco, o sa dispuna schimbarea masurii arestului preventiv cu interdictia de parasire a localitatii ca si in cazul altor co-inculpati. Dupa care mi-a spus sa declar ca de frica i-am dat terenul lui Anderco".

Timciuc a mai declarat ca anchetarea sa se datoreaza unui conflict comercial pe care l-a avut in 1998 cu Dumitru Pop, controversat om de afaceri local. Dumitru Pop este nasul lui Radu Cristescu, fratele procuroarei Cristescu.

Dupa 10 luni de arest, Timciuc Constantin a fost pus in libertate in data de 17.11.2003, Curtea de Apel Oradea revocand masura arestarii datorita lipsei de probe.

Timciuc Constantin a redactat si a trimis plangeri impotriva procuroarei Cristescu la Administratia Prezidentiala, la Ministerul Justitiei, la PNA si la Comisia de Cercetare a Abuzurilor din Camera Deputatilor. Plangerile nu au fost solutionate, ci i-au fost trimise chiar procuroarei Cristescu.

Afaceri intre prieteni

In acest dosar, PNA a stabilit ca, in luna septembrie 2003, Pop Dumitru, patronul SC CABRIO SRL Satu Mare, si Tatar Vasile, director de productie la SC FLORISAL SA Satu Mare, au reusit sa-l determine pe Iuoras Alexandru sa le vanda 50.000 de actiuni, "realizand un folos, in echivalent valoric, de 1.924.000.

000 lei, folos determinat de diferenta dintre valoarea reala a actiunilor si pretul platit".

Potrivit rechizitoriului intocmit de PNA, "Pop Dumitru este nasul lui Cristescu Radu, fratele procurorului Cristescu Adriana". Pop Dumitru s-a folosit de faptul ca procuroarea Cristescu il ancheta in "Dosarul Anderco" pe Alexandru Iuoras, pentru dare de mita in forma continuata.

Pop l-a santajat pe Alexandru Iuoras, sub amenintarea ca, daca nu-i va vinde la un pret preferential toate actiunile de la SC FLORISAL SA, "il va baga in lanturi". In desele convorbiri avute de Pop cu Iuoras, acesta i-a transmis ca, daca va fi "om de inteles" si ii va vinde toate actiunile, va uza de legaturile de rudenie cu procuroarea Cristescu si il va scapa de justitie.

In rechizitoriu se mai arata ca "inculpatul Pop Dumitru a afirmat, ca pe un lucru deja stabilit, ca actiunile vor fi cumparate sub pret, in realitate pentru sine, dar formal pe numele inculpatului Tatar Vasile, urmand ca o parte din acestea sa fie transferate numitului Cristescu Radu, fratele procurorului Cristescu Adriana".

"Iuoras Alexandru precizeaza in declaratia sa ca avea cunostinta despre relatiile lui Pop Dumitru cu procurorul anchetator, pentru ca in perioada respectiva in comunitatea din Satu Mare era cunoscuta imprejurarea ca Pop Dumitru il cununase pe Cristescu Radu, fratele procurorului Cristescu Adriana".

"Inculpatul Tatar Vasile relateaza ca, fiind la intalnirea cu inculpatul Pop Dumitru, acesta a mers la un telefon din biroul alaturat si, dupa terminarea convorbirii telefonice, a sustinut ca ar fi discutat cu procurorul Cristescu Adriana, pe care a consultat-o cu privire la oferta de 50.

000 lei/actiune si ca aceasta s-a declarat nemultumita, astfel ca a lasat sa se inteleaga faptul ca nu accepta un pret mai mare de 40.000 lei/actiune".

Dosare inchise pe ochi frumosi

Nistreanu Mircea este unul dintre sponsorii PSD si patronul REPCON SA, una dintre firmele prin care s-au scurs banii cu care ar fi trebuit consolidate digurile din Banat. Nistreanu a fost urmarit de PNA intr-un dosar in care au mai fost implicati Marius Vizer si Ioan Lascau.

Nistreanu a obtinut incetarea urmaririi penale impotriva sa, intervenind pe langa procuroarea Cristescu Adriana, prin intermediul fratelui acesteia, Cristescu Radu. Nistreanu Mircea a virat, prin firma sa REPCON SA, 10 miliarde lei in contul firmei BELLA CONSULTING din Satu Mare, patronata de Pop Dumitru, si el inculpat intr-un dosar penal instrumentat de PNA.

De aici, banii au ajuns la Cristescu Radu, finul lui Pop Dumitru si fratele procuroarei Cristescu.

Dosarul referitor la Calaianu Gheorghe a fost intocmit pentru neplata TVA, prejudiciul adus statului fiind de 40 de miliarde lei.

Prin intermediul avocatului sau, Biro Vasile, Calaianu Gheorghe a intervenit pe langa procuroarea Cristescu Adriana pentru a fi judecat in stare de libertate. Ca urmare, procuroarea Cristescu a emis un mandat de arestare pe 32 de zile, desi limita maixima este de 30 de zile. Pe baza acestui viciu de procedura, instanta a decis judecarea lui Calaianu Gheorghe in stare de libertate.

Indulgenta in dosarul Hayssam Ð IPRS Baneasa

In acest dosar, ancheta a fost declansata la sesizarea unei companii din Olanda, care fusese inlaturata de la privatizare, IPRS Baneasa, la fel ca si alte firme occidentale, pentru ca in final fabrica sa fie preluata de firma siriana Ogharit Trading, controlata de Omar Hayssam.

La 9 septembrie 2004, Cristescu Adriana, pe atunci procuroare PNA, a dispus, in urma unor interventii venite de la Cotroceni, neinceperea urmaririi penale impotriva membrilor comisiei de licitatie a APAPS, desi din actele de negociere, majoritatea falsificate, rezulta clar ca firma siriana Ogharit Trading nu avea ca obiect de activitate producerea de piese electronice, ci doar comercializa

asemenea produse, fapt pentru care nu trebuia admisa la licitatie. Dupa solutia de neinceperea urmaririi penale, procuroarea Cristescu a pasat dosarul la Parchetul General.

Abuzuri in ancheta "Petromidia"

Acest dosar a fost pornit in urma unui memorandum realizat la Cotroceni de Paul Sarbu, la cererea lui Ioan Talpes. La interventia lui Sarbu, dosarul a ajuns in mainile procuroarei Cristescu. Aceasta l-a retinut pe omul de afaceri Dinu Patriciu timp de 24 de ore in baza unei ordonante emise in timpul noptii, cand Patriciu nu-si terminase de scris declaratia olografa.

Inspectorii din cadrul CSM au stabilit ca retinerea lui Dinu Patriciu a fost abuziva, procuroarea Cristescu incalcand procedurile in acest caz. Potrivit notelor de control ale inspectorilor CSM, "anterior finalizarii audierii, procurorii au dispus retinerea invinuitului, incalcandu-se astfel art. 72 Cod Procedura Penala.

Totodata, s-au incalcat dispozitiile procedurale intrucat acestuia nu i s-au pus intrebari cu privire la faptele ce formeaza obiectul cauzei, invinuirile si probele solicitate (...). Procurorii nu l-au audiat pe Patriciu Dan Costache in calitate de invinuit si inculpat, dupa ce acesta a facut o declaratie olografa (...).

Masura arestarii inculpatului poate fi luata numai dupa ascultarea acestuia de catre procuror si judecator". De asemenea, inspectorii CSM au aratat ca cel de-al doilea anchetator - Giorgiana Hosu - nu a semnat referatul de propunere a arestarii preventive a omului de afaceri, in pofida faptului ca a participat la intocmirea lui.