Surprinse de fotoreporteri intr-un club de noapte, gimnastele parasesc azi lotul, satule de regimul cazon si de „luptele de gherila” cu antrenorii

Dupa scandalul izbucnit ieri in sanul echipei nationale feminine de gimnastica, atat sportivele, cat si antrenorii au adoptat pozitii de forta.

Ultimele trei gimnaste ramase in lotul olimpic dupa „epurarile” de saptamana trecuta (cand Monica Rosu si Alexandra Eremia au fost trimise acasa) vor parasi astazi cantonamentul de la Bucuresti, refuzand sa mai lucreze cu antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang.

Satule de acuzatiile cuplului Belu-Bitang si lipsite de motivatie, Catalina Ponor, Dana Sofronie si Floarea Leonida si-au facut ieri bagajele si vor pleca astazi de la hotelul „Sport”.

Surprinse de paparazzi

Picatura ce a umplut paharul a fost gestul Marianei Bitang care, dupa cum ne-a dezvaluit una dintre sportive, i-a pus pe fotoreporterii de la cotidianul „Atac” pe urmele Catalinei Ponor si Floarei Leonida. Campioanele au fugit sambata noapte din cantonament si au petrecut pana spre dimineata, alaturi de Alexandra Eremia si cativa gimnasti din lotul de tineret, intr-un bar bucurestean.

Nemultumiti de modul in care se pregatesc sportivele, antrenorii sunt, sustin surse din cadrul federatiei, in cautarea unui alibi in eventualitatea unui esec la Campionatele Mondiale programate peste trei luni.

Asa s-ar explica faptul ca Mariana Bitang a informat presa despre escapada elevelor sale, incercand sa le dea o lectie si, totodata, sa demonstreze opiniei publice ca nu mai are cu cine sa lucreze. In conformitate cu angajamentele incheiate cu forul olimpic roman, tehnicienii au anumite clauze de performanta. „Asa nu se mai poate face performanta”, a strigat ieri, din nou, Belu.

Complot impotriva tehnicienilor

„M-am saturat de umilinte! Antrenorii ne vaneaza orice greseala si fac totul ca sa scape de noi. Nu stiu ce decizie va lua federatia, dar eu m-am decis: plec acasa. Nu stiu daca o sa renunt la gimnastica si nici daca o sa mai revin vreodata in cantonament. O sa vad”, ne-a declarat ieri Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la Atena.

Dana Sofronie, care n-a participat la „dezmatul” de sambata noapte, preferand sa ramana in camera de la hotel, era si ea nemultumita de relatia cu antrenorii, anuntand ca paraseste cantonamentul. Se pare ca nici parintii sportivelor nu sunt straini de hotararea fetelor.

De altfel, in gimnastica feminina s-a ajuns la un adevarat blocaj la nivel de performanta, din cauza conflictelor tot mai frecvente dintre cuplul Belu-Bitang si antrenorii loturilor de perspectiva si de la cluburi.

Fiindca functiile de antrenori la echipa de senioare sunt ravnite de multi, aspirantii au anuntat ca refuza sa mai furnizeze „materie prima” pentru Belu si Bitang, sustinand ca acestia s-au acoperit de glorie pe munca lor.

Trimise la cluburi

Oficialii Federatiei Romane de Gimnastica s-au intrunit ieri de urgenta, dar n-au hotarat nimic concret, o decizie fiind asteptata astazi, in sedinta Comitetului Executiv. „Nu ma sperie situatia. O s-o rezolvam intr-un fel”, a spus presedintele Nicolae Vieru, care initial parea dispus sa treaca peste incident, sperand intr-o participare onorabila la Mondialele de la Melbourne (Australia).

Se pare insa ca reprezentantii FRG iau tot mai serios in calcul si posibilitatea neparticiparii la aceasta competitie.

Varianta cea mai probabila pe care o va adopta Comitetul Executiv este aceea de a desfiinta lotul olimpic, iar gimnastele sa fie trimise la cluburi. Totodata, sportivele vor avea posibilitatea sa se califice la Mondiale participand la Campionatele Nationale.

COSR: „Asteptam masuri radicale”

Reprezentantii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, care finanteaza lotul de gimnastica si plateste salarii de mii de euro antrenorilor Belu si Bitang, a adoptat o pozitie transanta. „Este deja exagerat, fiindca la doua-trei saptamani mai avem un conflict. Asteptam masuri radicale. Daca nu se mai poate continua cu actualele gimnaste, accidentate sau lipsite de motivatie, atunci sa ne despartim.

Nimeni nu-si mai poate asuma acum responsabilitatea. Sa schimbam strategia, fiindca pe noi ne intereseaza Olimpiada de la Beijing. Cred ca trebuie sa le dam credit antrenorilor, care si-au dovedit valoarea”, ne-a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.