O delegatie condusa de senatorul republican Richard G. Lugar, presedintele Comisiei de Politica Externa, a fost retinuta duminica pentru trei ore pe aeroportul din Perm, Siberia. Vamesii rusi au cerut permisiunea de a inspecta avionul delegatiei americane, care a refuzat aceasta procedura abuziva.

Senatorii au fost tinuti intr-o camera insalubra de linga pista aeroportului, fiind primiti intr-o incapere a aeroportului numai dupa ce au acceptat sa predea pasapoartele, a declarat Andy Fisher, purtatorul de cuvint al senatorului Lugar. Delegatia a fost lasata sa plece abia la interventia unor oficiali americani de la Moscova si Washington pe linga autoritatile ruse.

Conform cotidianului „Washington Post”, senatorii isi incheiasera vizita la o unitate de distrugere a focoaselor nucleare din Perm si se indreptau spre Ucraina. Delegatia americana viziteaza diferite depozite de armament din fostele republici sovietice care au beneficiat de fonduri din SUA pentru a securiza sau distruge armele nucleare, chimice si biologice.

Inspectiile americane de acest gen au fost aprobate abia de putin timp de catre Rusia, acesta reprezentind un „real progres”, a apreciat Fisher.