Presedintele Traian Basescu si liderul PSD, Adrian Nastase, au intrat intr-o noua disputa legata de data aceasta de legarea coridorului european de autostrazi de comuna Cornu.

Basescu acuza fostul Guvern ca s-a abatut de la proiectul european pentru a include si comuna Cornu de autostrada, in timp ce Nastase a spus ca presedintele e un marinar care a trait mai mult pe ape decat in tara.

Traian Basescu a declarat ieri la Constanta ca Guvernul Nastase nu a investit nici un ban in retelele de transport european, si ca posibilitatea ca Romania sa fie exclusa din schema de operare a Coridorului IV Paneuropean de Transport este o mare miniciuna lansata de liderii PSD, pentru a ataca Guvernul.

„Povestea pe care incearca sa o lanseze PSD ca s-au ocupat de finantari pe Coridorul IV este o mare minciuna, ba mai mult - ei au fost cei care pentru a aduce autostrada la Cornu au batut cimpii cu alte dezvoltari decat cele de pe Coridorul IV paneuropean. Guvernul Adrian Nastase nu a negociat un cent pentru finantarea lucrarilor pe Coridorul patru.

Singurul tronson finantat a fost Bucuresti-Cernavoda, semnat in noiembrie 1999“, a afirmat Basescu.

Basescu a mai aratat ca el a fost cel care a introdus Romania in circuitul Coridorului IV Paneuropean in 1997 „dupa multe negocieri si destule obstacole“ si ca tot el a semnat doi ani mai tarziu finantarea de 220 milioane euro cu Banca Europeana de Investitii, pentru autostrada Bucuresti - Cernavoda.

Presedintele a dat asigurari ca investitiile in infrastructura de transport se numara in continuare printre principalele preocupari ale Guvernului, dar si ale Administratiei Prezidentiale.

Presedintele a anuntat ca pana la sfarsitul anului se vor semna documentele pentru obtinerea creditului necesar finantarii lucrarilor la autostrada Cernavoda - Constanta si ca autoritatile vor obtine un alt credit pentru reabilitarea magistralei feroviare Bucuresti - Constanta, urmand ca anul viitor sa fie incepute lucrarile pentru 60 de kilometri de autostrada intre Nadlac si Timisoara.

In replica, Adrian Nastase a declarat ca, fiind marinar, Traian Basescu a circulat mai putin pe drumurile patriei.

„Traseul coridorului IV nu are nici un fel de legatura cu comuna Cornu, iar daca isi inchipuie cumva ca autostrada Brasov-Bors trece pe la Cornu inseamna ca a trait mai mult pe mare si mai putin in tara“, a mai afirmat Nastase.

Saptamana trecuta, Delegatia Comisiei Europene a anuntat ca decizia privind rutele coridoarelor paneuropene apartin Executivului UE si ca o decizie in acest sens va fi luata la sfarsitul acestui an sau inceputul celui viitor, dupa consultarea unor experti independenti.