Desi risca sa nu fie produs niciodata, modelul ARO destinat pietei americane si-a gasit deja vanzatori pe piata din Statele Unite. Un intreprinzator a cumparat pe gratis, cu sprijinul primariei, teren in Los Angeles, pentru a putea deschide un show-room destinat modelului ARO 244X. Ca el mai sunt alti 147 de dealeri din Statele Unite.

Acestia ar trebui sa vanda, cel putin in anul acesta, vreo 500 de masini ARO. Dar pentru a vinde masini, acestea trebuie produse. Pentru a fi produse trebuie importate motoare Ford din Germania. Pentru a putea importa motoarele Ford, fabrica de la Campulung Muscel trebuie sa-si lichideze datoriile la bugetul de stat.

Dealerul Mike Taheri va intra pe piata auto din orasul californian Palmdale pentru a vinde automobile off-road din Romania. Mike Taheri, care este dealer auto, va achizitiona 12.000 m2 in Palmdale, in parcul de vanzari auto Antelope Valley Auto Mall, pentru a vinde vehiculul Cross Lander. Acesta isi va incepe afacerea cel mai tarziu in decembrie 2006.

„Acesta va fi una din locatiile de unde se va putea cumpara un astfel de automobil“, a afirmat consilierul local Mike Dispenza. „Se potriveste cu zona noastra. E o masina foarte accesibila“, a adaugat consilierul local.

Taheri nu va achita acum nici un ban pentru terenul pe care-l va achizitiona. Pretul de vanzare, care se ridica la 810.000 de dolari, va fi acoperit de catre oras din taxele care vor fi incasate in urmatorii 10 ani din aceasta afacere. Se estimeaza un volum total de vanzari care sa depaseasca 8 milioane de dolari.

Cross Lander vrea sa comercializeze pe pietele externe modelul nou 244X, derivat din ARO 244. La inceputul lunii iunie, masina a fost prezentata dealerilor americani. Nu mai putin de 148 de revanzatori americani au fost prezenti la lansarea din Key Largo, Florida. Cu aceasta ocazie John Perez, a spus ca modelul ARO 244 X este un Sport Recreation Vehicle (SRV), informeaza Business Wire.

Orientat mai degraba catre amatorii de masini de off-road, si nu de SUV-uri, automobilul sport Cross Lander 244X este descris de producatorul Auto Romania ca fiind un vehicul incapator, dar fara a fi dotat cu echipamente de lux. Comercializarea pe piata Statelor Unite va incepe in luna octombrie, la un pret de aproximativ 24.000 de dolari.

Automobilul a primit anumite derogari in ceea ce priveste dotarea cu airbaguri pentru sofer si pasagerul din dreapta, pentru 2005 si 2006 din partea autoritatilor americane de reglementare in domeniul sigurantei auto, pentru ca va fi comercializat in mai putin de 5.000 de unitati anual.

Potrivit reprezentantilor firmei, Cross Lander 244X a primit, recent, avizul autoritatilor americane pentru testul de ancorare a centurilor de siguranta, dar va trebui sa fie reverificat in ceea ce priveste impactul pentru bara din spate. Firma musceleana a primit si certificarea Agentiei americane pentru Protectia Mediului (Environmental Protection Agency - EPA) pentru noul model 244X.

Modelul ARO 244X este cu 25 cm mai lung decat ARO 244, este echipat cu un motor Ford V6 de patru litri, are 208 cai putere, este cuplat la o transmisie automata. Inginerii de la Campulung Muscel spun ca acest motor este cel mai compatibil cu aceasta masina.

De-a lungul timpului, masinile ARO au primit diverse motoare: Dacia, Daewoo sau Renault, dar care nu au reusit perfomante prea bune si nici nu s-au dovedit prea fiabile. De aceea constructia noii masini sta in noul motor Ford. Perez spune ca asteapta in aceste zile motoare si echipamente Ford din Germania, pentru care a platit 1,5 milioane dolari.

Pentru ca firma ARO este datoare la buget, vama va putea confisca aceste motoare. Astfel, visul american al lui ARO poate lua sfarsit.

De altfel, sindicalistii de la ARO ne spun ca la inceput sunt asteptate doar 90 de motoare Ford, care vor echipa masiniile care vor ajunge in Statele Unite. Doar dupa ce se va vedea reactia pietei, exportul ar putea continua sau nu. Potrivit patronului firmei Cross Lander, John Perez, ARO va incerca sa vanda, pana la sfarsitul anului viitor, aproximativ 500 de masini pe piata americana, 1.

000 pe cea autohtona, aproape 2.000 in Venezuela si in jur de 1.000 in tarile din Orientul Mijlociu.

Deocamdata insa Perez le vinde americanilor doar pielea ursului din padure.