Au fost nenumarate controale ale politiei. S-a intocmit un numar masiv de dosare penale. Zone intregi au fost curatate de cei care impart facturi in alb la marginea drumului.

Cu toate acestea, daca cineva ar avea nevoie sa-si reduca pe hartie profitul firmei, si astfel sa plateasca la stat un impozit mai mic, n-ar trebui sa faca decat un drum pentru a obtine o factura cu stampila unei firme-fantoma. Zonele cele mai cunoscute din Bucuresti sunt bulevardul Decebal, soseaua Colentina si zona marilor angrouri.

„Ne controleaza tot timpul”

Prima oprire, Colentina, angroul Europa. Doua femei care dau cu matura se arata extrem de binevoitoare cand aud ce ne intereseaza. „Sigur ca gasiti aici. Doar ca ati venit prea tarziu. Veniti maine de pe la 9.00 pana pe la 12.00-1.00 dupa-amiaza. Dar cu atentie, ca e plin de politisti pe aici, ne controleaza si de cate trei ori pe saptamana.

” Ni se spune sa incercam in „piata veche la Obor, daca nu in spate la Mall, pe calea Dudesti”. La ultima locatie, strada e ticsita. De-o parte si de-alta a soselei, vanzatorii de facturi in alb stau pe niste scaunele si-si fac vant cu hartiile pentru a atrage privirile. Altii, mai curajosi, intra chiar pe sosea pentru a se asigura ca soferii i-au reperat.

„Vi le dau la oferta!”

Partenerul de afaceri este o fata in varsta de vreo 14 ani. Ne dam drept angajatii unei firme micute, care am fost trimisi de patron sa inspectam terenul. „Cam de cati bani ati avea nevoie pe facturi?”, ne intreaba ea. Cam 200 de milioane - vine raspunsul, dupa care fata face un calcul rapid in cap. „Nu va iau mult, va fac oferta. Cate facturi aveti nevoie?” Aflam ca o factura costa 200.000.

Aceasta contine stampila unei firme-fantoma si poate fi completata la cerere. Contra unei taxe suplimentare, desigur. „Daca aveti nevoie de cinci facturi va fac reducere mare. De la un milion la 600.000. Ce ziceti, facem afacerea?” Stabilim o intalnire pentru a doua zi de dimineata si incercam sa mimam ingrijorarea: „Sper ca nu o sa avem probleme cu politistii, nu?”.

Fata se uita direct la noi si zambeste: „Ce, sunteti copii? Avem si noi cateva relatii, stati linistiti”.

Impozite platite cu inchisoarea

De ieri, patronii si directorii de companii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa aplice tertipurile devenite deja clasice prin care se plateau impozite mai mici la stat.

Pana acum, mare parte a firmelor din Romania obisnuiau sa cumpere facturi albe (necompletate) unde treceau sume dupa bunul plac. Metoda deja clasica permitea patronilor si directorilor sa scoata bani din firma, de cele mai multe ori pentru a plati salariile la negru, fara sa plateasca nici un impozit. In conditiile in care pentru fiecare 1.000.

000 de lei platit salariatilor, ar fi trebuit sa se achite peste 550.000 lei in contul contributiilor sociale si inca 160.000 lei impozit pe profit. Pentru facturile fictive risca inchisoarea atat proprietarii firmelor emitente, cat si cei care le vand, explica Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Odata intrata in vigoare Legea evaziunii fiscale, cei care au folosit facturi false pentru cheltuieli fictive cu intentia de a prejudicia statul risca intre 2 si 8 ani de inchisoare.

O alta practica des intalnita mai ales in angrouri, cea a punerii lacatului ori de cate ori apar la orizont functionarii Garzii Financiare, are sorti mai mici de izbanda de acum inainte. Neprimirea inspectorilor fiscali si neprezentarea documentelor solicitate in scopul ascunderii neregulilor sunt considerate infractiuni de noua lege, pentru care se risca pedepse cu inschisoarea.

In schimb, un patron care-si declara corect impozitele, dar nu are bani sa le plateasca la timp nu poate fi acuzat penal. Se platesc doar penalitati. Potrivit legii evaziunii, pot scapa de inchisoare chiar si unii evazionisti mici, care n-au prejudiciat statul cu mai mult de 50.000 de euro. In cazul prejudiciilor intre 50.000 si 100.

000 de euro, daca impozitele sunt platite imediat, numarul de ani la racoare poate fi redus la jumatate. Cu conditia sa se indrepte - adica sa nu fie prinsi in neregula in urmatorii 5 ani.

Ce se pedepseste cu inchisoarea

Infractiunea Pedeapsa

Rambursarile ilegale de TVA 3-10 ani

Vanzarea de facturi false 3-7 ani

Tiparirea de facturi false 3-12 ani

Nedeclararea veniturilor impozabile

Retinerea impozitelor la sursa fara a le vira la buget 1 - 3 ani

Daca tineti la usa controlorii fiscali 6 luni-3 ani

Daca nu prezentati documentele cerute de Fisc 6 luni-3 ani

Activitati fara autorizatie 2-8 ani

Cheltuieli fictive in contabilitate 2-8 ani

Distrugerea actelor contabile si 2-8 ani

a caselor de marcat pentru a ascunde probe

Declararea fictiva a sediilor pentru a scapa de controale 2-8 ani

Vanzarea activelor de sub sechestru

Greseli pentru care nu se face inchisoare

Sanctiuni

Intarzieri la plata taxelor si impozitelor penalitati

Documente contabile completate incorect amenzi

Cheltuieli inregistrate gresit, neintentionat amenzi

recalcularea impozitelor

Greseli neintentionate in declararea veniturilor amenzi

Bodu: „Prefer mai multi bani la Trezorerie decat mai multi in puscarie”

Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, considera ca este important sa avem o lege buna impotriva evaziunii fiscale, insa si mai important este ca ea sa fie respectata. Cel mai greu cuvant il vor avea Parchetul si instantele.

EVZ: Acum ca a intrat in vigoare Legea evaziunii fiscale, credeti ca vom scapa de evazionisti?

Bodu: Speram ca ea se va aplica eficient. 70% din elaborarea legii a tinut de ANAF, insa in ce priveste aplicarea, 70% tine de Parchet si de instanta. Noi nu putem decat sa constatam prejudiciile.

Exista in Romania suficienti oameni care sa constate infractiunile economice?

In nici o tara nu poti sa ai un control total. Insa, odata intrata in vigoare Legea evaziunii, cresc sansele sa fii prins. Si atunci te gandesti de doua ori.

Odata intrata in vigoare noua lege, vom scapa de facturile vandute la coltul strazii?

Nu e de competenta ANAF, ci a politiei. In doua saptamani sper sa apara in Monitorul Oficial lista cu firmele inactive, ale caror facturi sunt nule.

Cate sesizari penale a depus Fiscul de la inceputul anului?

Nu stiu cifra exacta, dar sunt de ordinul miilor.

Inseamna ca ar trebui sa intre multi la inchisoare.

Prefer mai multi bani la Trezorerie decat mai multi in puscarie.

Daca platesc, evazionistii scapa de inchisoare?

Prevederile privind reducerea pedepselor nu se aplica celor care dau tunuri de un milion de euro. Pedeapsa poate fi redusa in cazul evaziunilor mici.