Pretul petrolului a depasit ieri nivelul de 70 de dolari pe baril, cauza principala fiind oprirea activitatilor producatorilor si a rafinariilor, ca urmare a pagubelor produse in Golful Mexic de uraganul Katrina, transmite Reuters.

La deschiderea bursei, pretul contractelor futures americane a crescut cu aproape cinci dolari pe baril, pana la 70,80 dolari pe baril, cel mai inalt nivel din 1983, cand bursa de marfuri din New York, New York Mercantile Exchange (NYMEX), a inceput tranzactiile cu astfel de contracte.

Pretul benzinei a consemnat un avans de 12%, pana la 2,15 dolari pe galon, pacura a depasit doi dolari pe galon, iar cotatia gazelor naturale s-a apreciat cu 22%.

Majorarea preturilor a fost determinata de estimarile potrivit carora uraganul Katrina va cauza pagube importante unitatilor americane de productie si de rafinare din Golful Mexic.

Peste 40% din productia americana de titei din zona Golfului Mexic a fost oprita, iar autoritatile preconizeaza ca mai multe companii vor anunta astfel de masuri. „Trebuie sa asteptam si sa vedem ce mai ramane“, a declarat purtatorul de cuvant al companiei Chevron, Matt Carmichael.

Companiile din golful Mexic extrag zilnic circa 1,5 milioane de barili de titei, un sfert din productia americana si circa 2% din cea mondiala. „Ne putem astepta la pierderi ce echivaleaza cu productia pe doua luni, dar cele mai proaste vesti sunt acelea ca aceste pierderi vor coincide cu perioada cand cererea atinge valori maxime.

Singura modalitate de evitare a cresterii preturilor este ca presedintele Bush sa permita utilizarea rezervelor strategice“, a afirmat David Thurtell, analist la Commonwealth Bank of Australia.