Peste 80 de iubitori ai muntelui veniti din Cluj, Targoviste, Ploiesti si Bucuresti, membri ai Asociatiei Romane de Turism, au participat, timp de o saptamana, la actiuni de ecologizare in zonele Poiana Izvoarelor, Paraul Rece, Diham, Padina. Cel mai mic "ecologist" are 4 luni si este o fetita din Targoviste, care a fost adusa de parintii ei la munte.

La sfarsitul acestui sezon turistic, in poienile si pajistile montane, la malurile paraielor si raurilor, peste tot pe unde au poposit cu corturile "iubitorii naturii" s-au strans maldare de gunoi: cutii de conserve, de bere, sticle, hartii, carpe, cauciucuri arse. "Actiunea de ecologizare se face in fiecare an, la sfarsitul lunii august, ne spune Mihai Copetchi.

Acum 30 de ani se ocupa de curatenie BTT-ul. Insa, atunci, nu erau atatea gunoaie, nu gaseam atatea sticle din plastic sau ambalaje. Te urci in varful muntelui si printre gentiene dai peste pachete goale de tigari. E revoltator. Muntele trebuie sa fie respectat. Avem o tara frumoasa si nu stim s-o ingrijim. Misiunea noastra e foarte dificila.

Organizam tabere ecologice pentru elevi, studenti, ghizi. Facem educatie turistica. Incercam sa schimbam mentalitati. In anii trecuti, doar de la Padina, dintr-o zona de campare s-au strans cateva camioane de 16 tone fiecare, pline varf de gunoaie". La sfarsitul actiunii, fiecare participant la ecologizare va primi o diploma de onoare.

Rares are doi ani si trei luni, dar e alaturi de parintii lui la curatarea pajistilor alpine. Cu manutele aduna fiecare hartie pe care o intalneste in cale si o pune intr-un sac de plastic, imitandu-i pe cei mari. E mandru de ceea ce face si invata de pe acum ce inseamna ecologia: "Oamenii rai au murdarit muntele. Nu e bine. El trebuie sa fie frumos si curat, iar noi il ajutam".