Premierul Tariceanu le-a cerut celor care reprezinta Romania in strainatate sa renunte la reflexele de pe vremea comunismului. Cum ar putea-o face insa diplomati precum Victoria Popescu, propulsata de PSD de la Academia „Stefan Gheorghiu” in functia de ambasador in Suedia?

Iesiti din tiparele comoditatii! Renuntati definitiv la limbajul „ la „Stefan Gheorghiu”, pe care nu-l mai intelege nimeni in lume! Fiti prezenti la reuniunile economice importante, la reuniunile politice importante si pregatiti puncte de vedere care sa sustina interesele noastre!”, le-a cerut ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu ambasadorilor Romaniei in strainatate.

Pentru cei mai multi dintre diplomati va fi destul de greu sa renunte la limbajul si apucaturile dobandite in „Epoca de Aur”. Un exemplu: Victoria Popescu, sotia liderului PSD Dan Mircea Popescu. Dupa o viata petrecuta in Academia „Stefan Gheorghiu”, ea a ajuns ambasadorul Romaniei in Suedia.

„Renuntati la limbajul „ la „Stefan Gheorghiu””

Aceasta este recomandarea pe care prim-ministrul le-a facut-o ambasadorilor

Iesiti din tiparele comoditatii, renuntati definitiv la limbajul „ la „Stefan Gheorghiu” pe care nu-l mai intelege nimeni in lume, fiti prezenti la reuniunile economice importante, la reuniunile politice importante si pregatiti puncte de vedere care sa sustina interesele noastre”. Acesta a fost mesajul-soc transmis ieri de Calin Popescu-Tariceanu, ambasadorilor romani.

Prim-ministrul i-a abordat nu tocmai diplomatic pe cei care reprezinta in mod oficial Romania peste hotare. Reuniti la Bucuresti in cadrul intrunirii anuale, acestora le-a fost dat sa auda, in locul obisnuitului discurs protocolar practicat la ocazii festive, o alocutiune de 20 de minute in timpul careia s-au trasat sarcini si s-au fixat obiective.

Diplomatii, pusi sa stea cu ochii pe Europa

Seful executivului a recunoscut ca lucrurile nu sunt deloc roz in ceea ce priveste integrarea si ca, in anumite state, exista un curent de opinie defavorabil largirii Uniunii Europene.

„Este o realitate dura, pe care nu trebuie sa o cosmetizam pentru uz intern si nici sa o neglijam”, a afirmat Tariceanu, care le-a spus ambasadorilor ce au de facut: sa ii curteze pe parlamentarii europeni si sa-i sprijine pe observatorii romani, sa elaboreze „informari sistematice si de calitate” legate de pozitiile europene, in chestiuni care afecteaza direct Romania, si sa creeze un sistem de

schimb de informatii „pentru avertizare si sesizare asupra sensibilitatilor cu impact semnificativ asupra Romaniei, transmise din capitalele europene”.

Prim-ministrul a vorbit si despre colaborarea cu statele din regiunea Marii Negre, solicitand promovarea proiectelor care vizeaza utilizarea potentialului porturilor maritime si fluviale, si despre mentinerea „relatiei speciale de cooperare cu Republica Moldova”.

El le-a mai cerut diplomatilor sa aiba grija de romanii aflati la munca in strainatate, sa starpeasca orice urma de coruptie din consulate si sa incerce sa schimbe in bine imaginea externa.

Cultivarea „lumii corporatiste”, „o forma de patriotism”

Tema asupra careia Tariceanu a insistat cel mai mult a fost aceea legata de evolutia economiei si modul in care interesele economice ar trebui promovate. El le-a cerut diplomatilor sa ii atraga in Romania pe investitorii vest-europeni care isi relocalizeaza afacerile.

„Romania are o oferta foarte atractiva, apreciata de unele dintre cele mai importante companii europene, iar aceasta apreciere nu trebuie sa fie deturnata sau pierduta din lipsa de reactie sau din proasta promovare a mediului economic romanesc”, a afirmat prim-ministrul.

Schimband perspectiva, seful executivului le-a spus reprezentantilor Romaniei in strainatate ca trebuie sa atraga „lumea corporatista responsabila” din Romania in promovarea intereselor capitalului autohton. „Sa nu ne ferim sa spunem ca si aceasta este o forma de patriotism”, a declarat Tariceanu.

Dimensionat in functie de proiecte

Diplomatii vor fi evaluati in functie de rezultate si vor trebui sa propuna proiecte concrete pentru ca ambasadele pe care le conduc sa primeasca bani de la buget.

„S-a trecut la o noua logica in activitatea de bugetare a MAE, acordandu-se preferinta construirii bugetului pe proiecte si demersuri concrete, cu termene riguroase si mecanisme de urmarire a indeplinirii acestora”, a afirmat ieri ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu.

El a declarat ca, prin intermediul Institutului Diplomatic Roman, ambasadorilor li se va asigura pregatirea manageriala de care au nevoie pentru a se putea adapta noului sistem.

Sotia lui Dan Mircea Popescu, de la Academia comunista la ambasada din Suedia

Unul dintre ambasadorii numiti de Ion Iliescu pe finalul mandatului, Victoria Popescu (Stockholm) spune ca nu reprezinta nici un interes de politica interna. Ea este sotia unuia dintre liderii PSD, Dan Mircea Popescu. Candva, a lucrat la celebra Academie „Stefan Gheorghiu”.

„Stefan Gheorghiu” si trendul PCR

Intre 1976 si 1989, Victoria Popescu nu a avut decat un singur loc de munca: „Academia de Studii Politice si Sociale” („Stefan Gheorghiu”). Traducator, iar mai apoi lector la Departamentul Limbi Straine. A intrat in MAE dupa 1989, apoi a lucrat si la Misiunea Romaniei la ONU.

Intr-un interviu acordat publicatiei de limba romana „Curierul Romanesc”, care apare la Stockholm, Victoria Popescu spune ca a fost calificata pentru acest post de „un complex de factori”.

„Pentru Suedia, m-a calificat buna cunoastere a problemelor globale de care Suedia este foarte interesata”, precizeaza ea.

Mai spune ca a intrat in PCR in anii ‘80 deoarece acesta era „trendul” atunci. „M-am luat cu valul si cu tendinta de a avea si acest statut”, spune ea.

Sotia ambasador, sotul in grupul de prietenie

Sotul Victoriei Popescu, Dan Mircea Popescu, este unul dintre cei mai cunoscuti lideri ai PSD. Parlamentar din 1992, fost ministru al muncii. Este membru al grupului parlamentar de prietenie cu Suedia. Sotia sa spune ca, „din cand in cand, pentru cateva zile”, el vine in Suedia.

Coincidenta sau nu, PSD a fost extrem de interesat de relatiile cu aceasta tara. Guvernul Nastase a achitat datoria istorica a Romaniei fata de Suedia si a acordat facilitati companiilor suedeze. Un scandal in legatura cu aceasta tema, cunoscut in Romania drept „Afacerea spaga suedeza”, a izbucnit in acest an in cunoscuta tara scandinava.

Anual, Romania are afaceri de sute de milioane de euro cu Suedia.

Victoria Popescu: „Nu sunt ambasador politic”

EVZ: Doamna Popescu, ati lucrat la „Stefan Gheorghiu”...

Victoria Popescu: Nu stiu care este scopul intrebarilor dv. As dori mai multe amanunte. La un interviu se dau intrebarile inainte si cel care da raspunsurile are dreptul sa le vada inainte sa fie publicate.

Imi pare rau, dar noi nu putem lucra in acest mod. Va punem niste intrebari si ne raspundeti...

Dar nu inteleg care este scopul.

Am citit interviul dv. din Suedia si voiam sa stim cum v-a ajutat sotul in cariera de cand ati fost numita la Stockholm. Stiti ca se vorbeste despre ambasadorii numiti politic si, in acest context, scriem despre ambasadori...

Eu sunt diplomat de cariera incepand cu 1990. Am dat examen sa intru in Externe. Am dat repetate examene pana am ajuns ministru consilier. Este o cariera construita caramida cu caramida. Nu are nici o legatura cu sotul meu. Nu sunt un ambasador politic.

Sotul dv. este membru al grupului parlamentar de prietenie Romania-Suedia...

Da, este un simplu membru al grupului, dar acesta nu exista. Fac lobby ca acesta sa fie creat la toamna cand vine presedintele parlamentului suedez in Romania. Ei au inceput de vreo doi ani sa creeze astfel de grupuri...

Sotul nu v-a ajutat deloc in cariera?

M-a sprijnit moral, dar nu are nici o legatura. Dar tot nu inteleg care este scopul interviului...

(Adriana Tomasevici, Andrei Badin)