Presedintele Traian Basescu a enumerat ieri obiectivele primordiale ale politicii externe romanesti - dintre care unele sunt realizate in stransa legatura cu Aliatii de baza ai Romaniei - in fata tuturor ambasadorilor si consulilor generali ai tarii, adunati la Palatul Cotroceni.

"In calitate de prim responsabil de politica externa, va cer o politica externa activa. Romania trebuie sa-si puna in valoare potentialul diplomatic, economic, militar, prin actiuni care sunt in slujba democratiei, dar in primul rand, care sunt in interes national.

Interesul national al Romaniei se manifesta si intre frontierele nationale, se manifesta si in Balcanii de Vest, se manifesta si in Marea Neagra, se manifesta cu prioritate in procesul de integrare in Uniunea Europeana, precum si in consolidarea pozitiei noastre in NATO, cu parteneriatul strategic pe care-l avem cu Statele Unite si Marea Britanie", astfel si-a descris presedintele Basescu

prioritatile de politica externa.

Presedintele a transmis ambasadorilor sa nu uite ca Romania are 22 de milioane in tara si ale opt in afara ei.

Minoritatile romanesti din jurul granitelor trebuie protejate conform normelor europene in acelasi mod in care Romania protejeaza minoritatile din tara, iar romanii de pretutindeni, oriunde s-ar afla, sunt o particica din sufletul tarii, a spus presedintele acestora, Traian Basescu.

Tinta integrarii: 2007

Politica externa romaneasca are prioritati care "intra la categoria zero". Prima dintre acestea este integrarea in Uniunea Europeana. In fata ambasadorilor si consulilor generali ai Romaniei adunati la Palatul Cotroceni, presedintele Basescu a sustinut ca integrarea europeana trebuie sa aiba loc 1 ianuarie 2007, alternativa anului 2008 nefiind luata in considerare.

"Nu avem o alternativa la 2007. Presedintele si Guvernul nu analizeaza alte variante. Varianta 2008 nu este luata in calcul. Nu exista nici o structura a statului roman care a elaborat si varianta integrarii in 2008", a declarat seful statului, in cadrul intalnirii de ieri.

Traian Basescu a mentionat ca obiectivul autoritatilor romane este un raport de tara in toamna acestui an care sa constate progresele inregistrate in domeniile sensibile, iar in luna aprilie a anului viitor sa evidentieze ca nu este necesara aplicarea clauzei de salvgardare.

Dupa cum a subliniat presedintele, chiar daca vor fi si aspecte critice, important este sa se constate progresul pe zonele dificile. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana ramane, dupa cum a spus Traian Basescu, o prioritate zero.

In context, seful statului i-a rugat pe ambasadorii Romaniei din cele 25 de state membre ale UE sa inteleaga ca au o misiune importanta pentru a evidentia progresele tarii noastre si a usura astfel procesul de ratificare al Tratatului de Aderare in statele Uniunii.

"Problema integrarii nu trebuie lasata strict pe relatia cu Bruxelles-ul" , a spus Traian Basescu, subliniind ca in acest moment Romania are niste angajamente luate, iar loc de negociere nu mai exista.

Seful statului a anuntat ca dupa publicarea raportului de tara din acest an, atat el, cat si premierul Calin Popescu-Tariceanu, au disponibilitatea de a declansa o serie de turnee cu adresare directa catre parlamentele nationale care vor trebui sa ratifice Tratatul de Aderare a Romaniei la UE.

Evidentiind faptul ca diplomatia parlamentara este esentiala, Traian Basescu le-a cerut totodata ambasadorilor sa sprijine senatorii si deputatii romani pentru contacte cu grupurile parlamentare din statele membre ale Uniunii.

Strategie pentru Marea Neagra in parteneriat cu Aliatii

A doua "prioritate zero" este consolidarea pozitiei Romaniei in interiorul NATO, cu dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA si Marea Britanie. In acest cadru intra zona extinsa a Marii Negre, unde Romania are "obligatia sa nu fie doar un consumator de securitate, ci sa fie si un furnizor de securitate".

Basescu a prezentat pericolele prezente in arealul pontic: traficul de droguri, care se indreapta catre Uniunea Europeana, tranziteaza zona extinsa a Marii Negre, traficul major de persoane are ca principal izvor zona extinsa a Marii Negre, si traficul ilegal de armament.

Pentru o reusita a strategiei romanesti la Marea Neagra presedintele a indicat necesitatea unui parteneriat cat mai bun cu Federatia Rusa.

Presedintele Basescu a informat corpul diplomatic de faptul ca la Bucuresti se elaboreaza in prezent strategia Romaniei pentru zona extinsa a Marii Negre. Aceasta strategie urmeaza sa fie adoptata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, mai inainte de asta asteptandu-se punctele de vedere ale principalilor aliati ai Romaniei.

"Strategia pentru zona extinsa a Marii Negre a fost deja transmisa principalelor cancelarii, pentru ca Romania singura nu poate face o politica puternica la Marea Neagra, ci o poate face impreuna cu aliatii ei din NATO si cu aliatii sau cu partenerii europeni", a subliniat presedintele Basescu.

Eroarea Transnistria

Tot in pachetul de prioritati zero pentru politica externa romaneasca intra si solutionarea definitiva a conflictelor din Balcanii de Vest. Necesitatea unei implicari romanesti in Transnistria si Balcanii de Vest este reprezentata de apropierea acestor doua zone instabile de granitele Romaniei.

Referitor la Transnistria, presedintele Basescu a informat ca s-au desfasurat mai multe intalniri cu partile implicate in negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean, intalniri care indica gradul ridicat de implicare a Romaniei in aceasta problema.

Eroarea retragerii Romaniei de la masa negocierilor, in 1992, se corecteaza de abia acum, a mai spus presedintele.

Diplomatie fara contracte-cadou

Romania nu face cadouri de contracte in politica externa, pentru ca acest tip de politica nu rezista in timp, a mai declarat presedintele Traian Basescu, la reuniunea cu diplomatii romani.

"Cand faci contracte tip parteneriat public-privat, constati ca te costa de trei ori mai mult decat o finantare de la BEI. Acest tip de politica externa eu il refuz", a afirmat Basescu, referindu-se la contractul fostului Guvern cu compania americana Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors. El a mai spus ca finantarea la Coridorul IV a ramas la nivelul semnat in 2000.

"Toti ambasadorii sa informeze statele membre UE ca Romania este extrem de interesata in realizarea Coridorului IV", a completat Basescu. Seful statului a atras atentia ca actuala putere nu-si asuma "erorile de prioritati" ale fostei guvernari.

"Prioritatile Romaniei sunt si ale UE, pentru ca nu ne permitem sa construim cele mai scumpe autostrazi din lume. Trebuie sa ne vedem de prioritatile reale, care inseamna progres pentru Romania", a mai spus presedintele. Basescu a avertizat ca nu sprijina diplomatia cu "lobby de la firme".

"Avem nevoie de firme, dar nu facem cadouri de contracte, pentru ca acesta este un tip de politica externa care nu rezista in timp", a adaugat seful statului. El le-a cerut diplomatilor romani sa nu aiba asemenea relatii cu firmele straine.

"Chiar daca va bat la usa firme care vor spune ca au promisiuni de contracte, spuneti-le sa-i astepte sa revina la putere pe cei care le-au promis acele contracte. Noi le dam pe baza de licitatie, nu pe alte criterii", a conchis Basescu.

O singura decoratie merituoasa: Mihai Stuparu

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, marti, la Cotroceni, in cadrul intalnirii anuale cu diplomatii romani, pe ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu.

Seful statului i-a conferit lui Stuparu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Ofiter, pentru "profesionalismul de care a dat dovada in indeplinirea misiunilor incredintate, pentru remarcabilele realizari in stabilirea unor relatii bune, eficiente cu noile autoritati irakiene si cu Comandamentul Fortei Multinationale din Irak".

Mihai Stuparu a multumit familiei sale, care i-a fost alaturi si angajatilor Ambasadei Romaniei din Irak. Mentionand ca activitatea in Bagdad nu este usoara, diplomatul roman a apreciat ca intreg personalul Ambasadei romane din Irak merita onoarea care i-a fost acordata lui.

Presedintele este liber de Guvern

Presedintele Traian Basescu le-a explicat, marti, diplomatilor romani, ca afirmatiile sale critice la adresa Guvernului nu inseamna crize, ci exprima faptul ca el sustine puncte de vedere ale societatii civile.

Traian Basescu s-a declarat incantat de faptul ca este primul presedinte al carui mandat nu coincide cu cel al Parlamentului, el fiind astfel "liber de orice guvern".

"Decat sustinerea Guvernului, este mai importanta sustinerea punctelor de vedere ale societatii civile", a spus Basescu, adaugand ca se va manifesta public ori de cate ori vor exista crize in diferite domenii.

El a dat exemplul situatiei din sanatate, unde a intervenit public pentru a se corecta o serie de probleme, avand in vedere semnalele societatii civile.

"Sa nu va emotionati cand intervin, pentru ca este obligatia mea sa o fac atunci cand Guvernul nu rezolva lucrurile suficient de rapid", a afirmat seful statului.

El a subliniat ca atunci cand presedintele atentioneaza Guvernul asupra unui subiect nu inseamna ca se creeaza o situatie de criza. "Eventualele observatii ale presedintelui nu trebuie tratate drept crize", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca sustine Guvernul si ca exista ministri angajati in respectarea celor convenite cu Uniunea Europeana.

Diplomatie pentru romanii de pretutindeni

Presedintele Basescu le-a reamintit dimplomatilor faptul ca Romania este cea de-a saptea tara ca marime din Europa, cu o populatie de 22 de milioane si 8 milioane de romani in afara granitelor tarii.

"Din acest punct de vedere, as vrea sa va atentionez ca va cer in mod expres sa aveti contacte, legaturi si sa tineti aproape si informata diaspora din tarile unde sunteti ambasadori ai statului roman.

Este extrem de important sa realizam ca Romania de fapt este o tara de vreo 30 de milioane de romani, din care 22 de milioane acasa, 8 milioane peste tot in lume si va pot spune ca ori de cate ori te intalnesti cu ei simti ca sunt aproape de tara lor de origine. Este extrem de important sa ne dovedim a fi un stat capabil sa-si respecte cetatenii, indiferent unde s-ar afla ei".

Romanii de pretutindeni sunt o particica din sufletul tarii.

Traian Basescu le-a mai cerut diplomatilor actiuni clare pentru protejarea minoritatilor romanesti din tarile invecinate care sa "ii respecte pe cei de origine romana".

Parteneriat cu Asia, Israelul si lumea araba

Presedintele Traian Basescu le-a cerut marti ambasadorilor si consulilor generali ai Romaniei sa depuna toate eforturile pentru revigorarea si consolidarea relatiilor bilaterale ale tarii noastre cu partenerii traditionali din Orient - China, Japonia, India si Coreea de Sud. Relatia cu aceste tari reprezinta pentru Administratia Basescu un palier important de politica externa.

Seful statului a subliniat, in context, ca in aceste state diplomatia romaneasca trebuie sa se manifeste intens, pentru ca "nu avem dreptul sa nu consolidam relatiile cu aceste tari".

Un alt palier important il reprezinta consolidarea parteneriatului cu Statul Israel si revitalizarea relatiilor cu lumea araba, a spus presedintele Traian Basescu.

Revigorarea relatiilor bilaterale ale tarii noastre cu statele arabe se impune, potrivit sefului statului, pentru ca abandonarea contactelor bilaterale in ultimii ani a fost o eroare care trebuie corectata.

Presedintele Traian Basescu si-a aratat increderea in capacitatea Corpului Diplomatic romanesc de a realiza obiectivele de politica externa ale Romaniei.

Tribunele internationale ale Romaniei

In toamna acestui an, Romania va primi trei presedintii extrem de importante pentru diplomatia romaneasca. In primul rand este vorba de presedintia Cooperarii Economice la Marea Neagra care "este extrem de importanta din punct de vedere al promovarii strategiei noastre pe zona extinsa a Marii Negre", dupa cum a precizat presedintele Basescu.

O a doua presedintie pe care o preia Romania este cea a Consiliului Europei.

Presedintele Basescu a afirmat ca "atentionez ambasadorii din toate statele membre ale CE ca vom promova, avand in vedere relatiile cu Adunarea Parlamentara, vom promova ideea ratificarii cat mai rapide a Tratatului de aderare a Romaniei la UE, vom promova ideea importantei Romaniei in vecinatatea estica a UE si vom aduce contributii la solutionarea conflictului transnistrean".

Cea de-a treia presedintie este presedintia Consiliului de Securitate, presedintie pe care Romania o va prelua in luna octombrie. De asemenea, Bucurestiul va organiza anul viitor si summit-ul francofoniei, la care vor participa 68 de state.