Presedintele Traian Basescu a declarat din nou, marti, la o intalnire cu diplomatii romani in strainatate, ca prioritatea Romaniei este construirea unei autostrazi pe Coridorul IV, de pe ruta Nadlac-Sibiu-Bucuresti, si nu finalizarea autostrazii Bechtel.

"Toti ambasadorii sa informeze statele membre UE ca Romania este extrem de interesata in realizarea Coridorului IV", a cerut Basescu. El a afirmat, in acest context, ca Romania nu trebuie sa faca politica externa prin oferirea drept cadou a unor contracte.

"Cand faci contracte tip parteneriat public-privat, constati ca te costa de trei ori mai mult decat o finantare de la BEI (Banca Europeana de Investitii). Acest tip de politica externa eu il refuz", a spus Basescu. In plus, seful statului a insistat, repetand de mai multe ori, ca actuala putere nu isi asuma "erorile de prioritati" ale fostei guvernari.

"Prioritatile Romaniei sunt si ale UE, pentru ca nu ne permitem sa construim cele mai scumpe autostrazi din lume. Trebuie sa ne vedem de prioritatile reale, care inseamna progres pentru Romania".

El le-a mai transmis ambasadorilor - referindu-se la contractele incheiate in 2000 cu Strabag si Bechtel pentru construirea unor portiuni din autostrada Bucuresti-Brasov-Bors - sa nu accepte contracte la schimb cu activitati de lobby.

"Chiar daca va bat la usa firme care vor spune ca au promisiuni de contracte, spuneti-le sa-i astepte sa revina la putere pe cei care le-au promis acele contracte", a cerut presedintele Romaniei.

Boc nu abandoneaza autostrada Bechtel

Cam la aceeasi ora la care presedintele Basescu sugera abandonarea autostrazii Bechtel, liderul PD, Emil Boc, continua sa faca lobby pentru aceasta investitie.

Boc a spus, intr-o conferinta de presa tinuta la Cluj, ca sustine construirea autostrazii si trebuie gasita o solutie, "chiar legislativa", pentru ca utilajele cumparate din bugetul de stat sa ramana in proprietatea Bechtel.

El a precizat ca firma americana doreste acest lucru. In plus, potrivit liderului PD, sunt probleme legate de faptul ca Bechtel cere plata in avans a 300 milioane de dolari, in fiecare an, iar in contract nu s-a stabilit, de exemplu, costul asfaltului. Emil Boc a anuntat ca azi vor avea loc discutii intre Ministerul Transporturilor si Bechtel, in vederea renegocierii contractului.

Liderul PD nu este singurul membru al coalitiei care face lobby pentru autostrada Bechtel, zilele trecute construirea ei fiind sustinuta si de presedintele UDMR, Marko Bela.