Datele centralizate la Institutul National de Statistica (INS) indica o crestere drastica, de la o luna la alta, a diferentei dintre volumul exporturilor si al importurilor, in perioada ianuarie 2005 - iulie 2005. In acelasI interval, moneda unica europeana a luat-o in jos, de la 38.178,38 lei vechi, in prima luna a anului, la 35.655 lei, in luna iulie.

Astfel, daca in prima luna a acestui an, deficitul comercial se cifra la valoarea de 377,1 milioane de euro, perioada care a urmat a insemnat o crestere sigura cu mai bine de 100 milioane de euro in fiecare luna. Deficitul lunii iulie este, practic, dublu fata de cel din ianuarie, ajungand la 765,8 milioane de euro.

S-au ieftinit importurile

Deprecierea euro si, implicit, intarirea leului au facut ca importurile sa fie relativ mai ieftine in primele sapte luni ale acestui an, ne-a declarat analistul economic Aurelian Dochia. "Importurile au devenit astfel mai accesibile, ceea ce a avut un efect de crestere a volumului lor", adauga Dochia.

Cu alte cuvinte, consumatorul roman si-a permis sa cumpere mai multe produse care in euro au costat mai putin. In schimb, deprecierea euro in acelasi interval a scumpit exporturile, avand loc fenomenul exact invers fata de cel inregistrat in cazul importurilor.

Continuam sa exportam materii prime

Cifrele indica negru pe alb ca Romania exporta din ce in ce mai multa materie prima, in loc sa deruleze exporturi de produse cu valoare adaugata. Astfel, numai in ianuarie 2005, exportul de produse minerale (titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment si sare) a urcat cu 45%, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent.

Exprimate in cifre, exporturile de asemenea materiale au insumat 123,7 milioane de euro. De altfel, situatia a continuat pe tot parcursul acestui an, atingand procente de crestere de-a dreptul ingrijoratoare. In primele sapte luni ale anului 2005, exportul de produse minerale a urcat cu 67% peste nivelul realizat in aceeasi perioada a anului 2004, ajungand la o valoare de 1.340 milioane de euro.

In schimb, Romania continua sa aduca de afara din ce in ce mai multe masini si dispozitive mecanice, aparate si echipamente electrice, valoarea acestor marfuri ajungand la 3.886,6 milioane de euro in primele sapte luni ale acestui an. In structura pe marfuri a importurilor, acestea detin o pondere generoasa, de 22,2%.

Si importurile de mijloace si materiale de transport au urcat cu 44% in intervalul analizat, comparativ cu perioada similara a anului 2004. Cu alte cuvinte, in loc sa exportam, am importat valoare adaugata, intr-un ritm ce continua sa creasca, in ciuda avertismentelor specialistilor.