Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, s-a intalnit, ieri, cu Patriarhul Teoctist, pentru a se interesa de stadiul demersurilor privind construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

In momentul de fata, mai trebuie rezolvata situatia juridica a terenului (cu o suprafata de 11 hectare) care, in urma unei ordonante de Guvern din primavara acestui an, este trecut din proprietatea publica de stat in cea a Patriarhiei Romane.

Ordonanta a primit votul plenului Senatului Romaniei, are avizele favorabile ale Comisiilor Camerei Deputatilor, iar in toamna va fi supusa dezbaterii si votului plenului Camerei Deputatilor. O data rezolvata problema terenului, Patriarhia Romana impreuna cu Ordinul Arhitectilor vor organiza concursul de urbanism si arhitectura.

Dupa intocmirea proiectului de executie al viitoarei catedrale si dupa obtinerea avizelor necesare pentru autorizatia de construire, vor putea fi demarate lucrarile de ridicare a Catedralei pe terenul amplasat pe Dealul Arsenalului, din vecinatatea Camerei Deputatilor. Suprafata construibila este de 6 hectare, restul fiind zona verde, de parc.

Catedrala s-ar putea inalta in 6 ani

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, ne-a declarat ca banii pentru inceperea lucrarilor si continuarea lor "sunt suficienti. Pentru ridicarea acestei catedrale exista mii de donatii, inca de la apelul facut de Patriarh acum 15 ani. Biserica este increzatoare ca va reusi sa ridice aceasta catedrala cu ajutorul credinciosilor si al sponsorilor generosi.

Orice ajutor este binevenit". Parintele Stoica a apreciat ca inaltarea Catedralei ar putea sa dureze intre 3 si 6 ani. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, ne-a spus ca "ar fi bine daca am putea pune piatra de temelie de Craciun". In ceea ce priveste finantarea acestui proiect de MCC, Adrian Iorgulescu ne-a declarat ca "nu s-a stabilit nimic in acest sens.

Bugetul Ministerului Culturii nu prevede punerea la dispozitie de sume pentru acest proiect, insa Patriarhul Teoctist m-a asigurat ca exista rezerve la Patriarhie care sa acopere o parte a lucrarilor". Ministerul Culturii va sprijini Patriarhia Romana prin grabirea procedurilor parlamentare si a problemelor legate de lucrarile de infrastructura.