Intalnirea de la inceputul acestei saptamani dintre presedintele rus, Vladimir Putin si primul-ministru italian, Silvio Berlusconi a fost marcata de ideea celor doua parti de a intari relatiile bilaterale din domeniul energetic.

"Rusia si Italia au planuri foarte serioase de a-si dezvolta relatiile din sectorul energetic'' a declarat Putin in timpul unei conferinte de presa derulate la Soci, transmit agentiile internationale de presa.

Construirea conductei Blue Stream, cu o capacitate de 4,5 miliarde de mc de gaze naturale pe an, care va lega Rusia de Turcia si Italia va ramane in acest sens o prioritate a Guvernului de la Kremlin, a declarat Putin.

Ar fi de precizat ca schimburile dintre Rusia si Italia au crescut in primul trimestru cu 55 la suta, Italia ocupand unul dintre primele locuri in topul relatiilor Kremlinului cu tarile dezvoltate. Cooperarea pe viitor a celor doua state vizeaza, pe langa sectorul energetic, in special domenii precum telecomunicatiile, industria spatiala si sistemele mobile de securitate.

Investitii Gazprom in Italia

Punctul culminant al discutiilor de la Soci l-a constituit cererea formulata de catre Vladimir Putin catre premierul Silvio Berlusconi de a facilita majorarea investitiilor grupului Gazprom in Italia, in conditiile in care compania se pregateste sa se extinda pe piata gazelor naturale din Europa.

"Este in interesul nostru ca firme cum ar fi Gazprom sa poata investi in sectorul energetic italian, inclusiv in reteaua de distributie a gazelor", a spus Putin.

Totodata, Putin a atras atentia ca firmele italiene sunt pregatite sa investeasca in Rusia, pentru a ajunge din urma companii germane ca E.ON, Ruhrgas sau Wintershall, parte a grupului BASF, care colaboreaza deja cu Gazprom intr-o serie de proiecte.

Gazprom a facut eforturi active pentru a castiga acces direct la clienti din Europa, dupa ce presedintele Putin a criticat compania pentru faptul ca vinde gaze naturale catre principalii sai parteneri europeni la o treime din pretul de retail.

Achizitionarea unor companii de retail ar putea reprezenta o solutie pentru ca Gazprom, cel mai important producator de gaze naturale si furnizor al unei cantitati reprezentand un sfert din necesarul de gaze din Europa, sa aiba acces direct la beneficiari.

Grupul energetic ENI este cel mai important client al Gazprom, dar grupul rus incearca sa incheie acorduri separate cu alte companii din Italia.

In luna iulie, Gazprom a incheiat un acord cu ENI conform caruia grupul rus poate comercializa independent peste 10% din exporturile destinate Italiei.

In spatele presiunii in favoarea Gazprom s-ar putea ascunde insa strategia Rusiei de a domina piata europeana a energiei, strategie in care Moscova a facut deja primii pasi, pe de o parte prin semnarea unui acord cu Germania de construire a unei conducte de gaze naturale care sa alimenteze vestul Europei, iar pe de alta parte prin inasprirea conditiilor de import pentru Ucraina.

Kazan, ultimul summit al CSI?

Iesirea din Comunitatea Statelor Independente (CSI) a Turkmenistanului, cu ocazia summitului desfasurat duminica la Kazan, pare sa fi zdruncinat puternic stabilitatea oricum fragila a CSI.

Alte elemente ce pun sub semnul intrebarii viitorul CSI, relevate de cotidianul rus "Pravda", ar fi: statele GUAM (Georgia, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova) au introdus mai multe amendamente la declaratia finala conceputa de Rusia referitor la lupta impotriva terorismului sau la necesitatea respectarea suveranitatii altor state;

Ucraina nu a semnat documentele referitoare la spatiul economic al CSI, iar presedintele georgian, Saakasvili, a informat ca doreste crearea unei uniuni a statelor democrate situate in afara frontierelor Rusiei, ceea ce i-a lasat pe unii sa creada ca urmatorul stat ce va iesi din CSI este Geogia.

In consecinta, expertii procedeaza in acest moment la o analiza serioasa a rezultatelor summit-ului de la Kazan, in incercarea de a stabili daca nu cumva acesta a fost ultimul summit al CSI.

Mai ales dupa ce presedintele turkemen, Niyazov, care nu a venit la Kazan, a comunicat ca nu este interesat de nici un fel de integrare economica, ci doar de relatii bilaterale.