Cea mai importanta companie petroliera chineza, CNOOC Ltd., a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere cu 69 la suta a profitului, de pe urma exploziei la preturile petrolului si gazelor naturale, a informat agentia Reuters.

In ciuda esecului suferit in cursa de preluare a companiei petroliere americane Unocal, CNOOC a anuntat ca isi va continua ascensiunea pe piata mondiala pentru dobandirea a noi surse de titei si gaze care sa raspunda cererii chineze.

In acest sens, CNOOC a ajuns recent la un acord de preluare cu PetroKaz, contra sumei de 4,2 miliarde de dolari, acord ce urmeaza a fi finalizat pana la sfarsitul acestui an.

Cifre oficiale evalueaza profitul din perioada amintita la 1,46 miliarde dolari, aproape de doua ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut.

In conditiile in care cursul petrolului se va mentine la nivelul actual, reprezentantul CNOOC, Fu Chengyu, declara ca sunt toate sansele sa isi mentina acest ritm de crestere si pentru a doua jumatate a anului in curs.