Banca Nationala a Romaniei (BNR) a primit cinci puncte din zece posibile pentru claritatea comunicarii, punctajul fiind inferior celor primite de bancile centrale din Cehia, cu opt puncte, Ungaria - sapte puncte, Polonia si Slovacia - cate sase puncte, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters.

La sondaj au participat 26 de economisti specializati in strategii pentru pietele emergente.

BNR s-a aflat pe ultimul loc in ce priveste modul in care economistii marilor grupuri financiare inteleg strategia institutiei.

Analistii au argumentat ca una dintre explicatiile privind diferentele de punctaj intre BNR si celelte institutii este gradul diferit de dezvoltare economica a Romaniei comparativ cu celelalte state.

"Banca centrala a Romaniei este la inceput. Cea mai mare provocare este de a comunica eficient politica privind cursul de schimb, iar ceea ce s-a facut pana in prezent nu este indeajuns de clar", a opinat Agata Urbanska, analist la ING Financial Markets.

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat de altfel in mai multe randuri ca nici nu urmareste sa fie foarte clar pentru a nu lasa piata monetara la cheremul speculatorilor si ca singurul scop urmarit de BNR este stabilitatea preturilor.

"Specialistii acorda aceeasi importanta acestor banci ca si in cazul Rezervei Federale sau a Bancii Centrale Europene, ceea ce dovedeste ca au reusit sa obtina o reputatie notabila. In 1990, de-abia incepusera, iar acum au facut progrese enorme", a spus unul dintre economisti.

BNR a trecut in luna august la un regim de tintire directa a inflatiei, renuntand la un obiectiv explicit de curs de schimb, dar a anuntat ca va mentine regimul de flotare controlata a leului.