Organizatia serviciilor secrete australiene (ASIO) nu s-a opus acordarii cetateniei lui Lajos Polgar, un responsabil al Partidului Nazist din Ungaria, in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, in pofida faptului ca trecutul lui era cunoscut.

In declaratia publicata pe site-ul news.com. Polgar, care si-a schimbat numele si data nasterii in 1949, cand a emigrat in Australia, pretinde ca a informat serviciile secrete in legatura cu activitatile desfasurate in cadrul Partidului Nazist, atunci cand a solicitat cetatenie, in 1958.

Partidul este direct responsabil pentru uciderea a mii de evrei in perioada octombrie 1944 - martie 1945.

Intrebat daca a mintit autoritatile australiene in legatura cu identitatea sa, Polgar a afirmat ca deoarece era cunoscut drept "anticomunist", puterile aliate se temeau de reintoarcerea sa in Ungaria, de aceea si-a schimbat numele in Joseph Kardos.

Intr-un interviu, el a declarat ca familia fostului premier Malcolm Fraser l-a ajutat sa se refugieze in Australia, dar fostul lider conservator sustine ca nu a avut cunostinta de trecutul lui.

Centrul Simon Wiesenthal din Ierusalim a facut apel la autoritatile din Ungaria si Australia sa examineze activitatile lui Polgar din timpul celui de-al doilea razboi mondial, afirmand ca exista dovezi "istorice evidente ca Polgar a fost un oficial de rang inalt" al Partidului Nazist din Ungaria.