In calitate de "cetatean roman cu domiciliul in strainatate", plecata fiind de 28 ani din tara, am mers in Romania, ca orice om caruia radacinile ii ramin unde a vazut lumina zilei. Aflindu-ma acolo, am decis sa-mi reinnoiesc pasaportul, care expirase din septembrie

2003.

Ca sa las un timp "organelor" in drept sa mi-l elibereze, m-am dus la Serviciul Pasapoarte de pe Str.Nicolae Iorga inca din primele zile ale sosirii mele la Bucuresti. Conform listei luate dela Consulatul

Roman din Montreal, aveam cu mine toate actele necesare, sau cel putin asa credeam.

La fata locului dovedindu-se ca imi mai trebuia si decizia de divort

(de acum 35 ani); aceasta decizie, spre norocul meu, am avut-o acasa in dosarele mele.

Am telefonat sotului meu la Montreal si mi-a trimis in trei zile, prin DHL, documentul respectiv. Nu pot sa detailez aici intreaga poveste pe care am trait-o timp de sase saptamini, plimbindu-ma de la un capat la altul al Bucurestiului pe distante mari, cu diferite mijloace de transport si stind la cozi interminabile pentru diferite acte "cerute".

Ar fi multe de scris despre modul cum mi s-a vorbit la primarii, sectii de politie, doar notariatele (fiind particulare), am fost tratata cum se cuvine: CIVILIZAT!

In ultima saptamina, cind eram convinsa ca documentele sunt gata si pot ridica pasaportul, m-am prezentat la Serv. Pasapoarte; "amabilul tovaras", cu care "tratasem" pina atunci, mi-a spus (prin telefonul dela poarta) ca trebuie sa mai aduc o chitanta de 315.000 lei (de la acelasi CEC din P-ta Amzei de unde adusesem anterior o alta chitanta in valoare de 642.000 lei).

Cu acel ton necivilizat de "pe vremuri", mi-a spus: "nu stiti doamna sa cititi ce v-am scris pe hirtie?" Am ramas pur si simplu blocata. A inceput sa rida sarcastic si mi-a spus ca a glumit !?!?!?

Apoi a trimis jos la poarta o domnisoara care ma trimitea din nou acasa sa aduc pasaportul canadian!!! Am crezut ca se darima cladirea pe mine. I-am spus domnisoarei pe un ton enervat, ca este o bataie de joc ce se intimpla si evident am plecat din nou acasa dupa pasaportul canadian.

Cind am revenit, l-am sunat din nou de la poarta pe "domnul" respectiv, spunindu-i ca am adus si pasaportul canadian. Dumnealui pe acelas ton necivilizat mi-a spus: "doamna lasati-va nervii, ca eu pot sa va fac sa nu mai faceti nimic!!!!"

Nu mi-a venit sa cred ca amenintarile sunt inca in vigoare. Apoi a venit o alta doamna/domnisoara, care de data asta s-a prezentat si mi-a explicat ca este o greseala in certificatul meu de casatorie. In loc de Maria, eram trecuta Marie. Normal, deoarece casatoria s-a celebrat in Quebec, provincie franceza.

Am inteles acest lucru (minor) dar din cauza enervarii, a alergaturilor, a felului in care s-au purtat, a trebuit sa consult un doctor cardiolog la o Clinica cu plata.

Ma intreb si va intreb, dece nu mi s-a spus dela inceput acest lucru? Cum de n-au vazut aceasta "greseala colosala" de o litera, cind au avut toate actele mele atita vreme in mina lor?

Pe scurt, am cheltuit nervi, sanatate, oboseala de nedescris, timp, bani. Am revenit acasa cu pasaportul neschimbat, si cu o sila profunda.

Din pacate administratia a ramas aceiasi ca acum 30 ani.

Pacat de tara noastra, unde traiesc adevaratii romani, inteligenti si plini de talent; birourile oficiale sunt ocupate de functionari incompetenti, necivilizati (si ar fi timpul ca vine anul 2007 cind vor sa intre in Uniunea Europeana) si rai, care n-au ce cauta in societatea actuala.

Am scris aceste rinduri pentru a avertiza pe toti cei care vor sa-si schimbe pasaportul expirat, sa faca toate demersurile din locul unde locuiesc acum, pentru a nu fi expusi la acelas tratament de COSMAR!!!

Maria-Ioana Negreanu

Sper ca totul se va ameliora si toti cei care nu fac nici o presa buna Romaniei sa se duca de unde au venit si sa se ocupe de alte munci unde nu au nevoie sa intre in relatii cu oameni.

Va multumesc pentrut timpul acordat,

maja_negreanu@yahoo.ca