Dosarul fondurilor comunitare obtinute de familia fostului ministru al Integrarii Europene, Hildegard Puwak, revine in atentia procurorilor anticoruptie.

Dupa ce, in urma cu aproape doi ani, Parchetul National Anticoruptie anunta ca nu au fost depistate nereguli cu privire la modul in care firmele administrate de Iosif si Mihai Puwak ( sotul, respectiv fiul ex-ministrului Integrarii Europene) au beneficiat de banii Comunitatii Europene, recent, ancheta a fost redeschisa.

Surse judiciare ne-au declarat ca solutiile date in cauza au fost infirmate iar cercetarile urmeaza sa fie reluate.

Acuzatiile au venit, la vremea respectiva, din partea opozitiei care a si cerut demisia fostului ministru PSD, pentru ca membri ai familiei sale ar fi folosit ilegal fonduri comunitare prin firmele pe care le administrau. Era vorba despre 150.000 de euro care erau alocati derularii unor programe sociale in tara noastra.

Intamplator sau nu, suma respectiva a fost dobandita de societati comerciale apartinand sotului, respectiv fiului ex- ministrului Integrarii Europene, Hildegard Puwak.

Potrivit anchetatorilor de atunci, din probele administrate a rezultat ca cei doi membri ai familiei Puwak, in calitate de administratori ai societatilor „Geroconstruct” SRL, „M&M” SRL, „P&I” International si „MGH SUPER” SRL, cu sediul in Bucuresti au beneficiat, intr-adevar, de o finantare din fondurile Comunitatii Europene prin programul „Leonardo da Vinci”.

Banii erau destinati derularii unor proiecte de specializare si calificare profesionala, care implicau si stagii de pregatire in Germania pentru un numar de 60 de persoane. Solutia procurorilor a fost insa favorabila fostului ministru PSD.

Dupa cercetari, anchetatorii au anuntat pe 19 decembrie 2003 ca nu s-a constatat savarsirea vreunei infractiuni prevazute de Legea 161 / 2003, referitoare la infractiuni comise impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene.

Mai mult, potrivit acelorasi anchetatori anticoruptie, fondurile de care au beneficiat societatile administrate de familia Puwak au fost cheltuite conform destinatiei pentru care au fost alocate. Nu la acelasi rezultat, au ajuns insa si expertii Comisiei Europene.

Acestia au stabilit ca firmele familiei fostului ministru al Integrarii trebuie sa returneze integral sumele primite din fondurile europene. Pentru recuperarea banilor s-a trecut initial la conciliere, dar, pentru ca reprezentantii firmelor familiei Puwak nu au raspuns solicitarii, s-a ajuns in instanta.