Romania a ramas de ieri fara lot national de gimnastica, iar antrenorii care ne-au adus cele mai frumoase rezultate in acest sport, Octavian Belu si Mariana Bitang, au cerut rezilierea contractelor pe care le au cu Federatia Romana de Gimnastica (FRG).

Sambata trecuta, Catalina Ponor si Floarea Leonida au parasit fara permisiunea antrenorilor hotelul in care erau cazate si au petrecut noaptea in clubul bucurestean Old Stone. Aceasta escapada a fost cireasa de pe tort.

Problemele de disciplina ale lotului de senioare, kilogramele in plus, desele accidentari si lipsa de forma au determinat federatia sa ia masuri drastice. „Am hotarat sa trimitem fetele inapoi la cluburi.

Daca vor dori sa continue pregatirea si sa intre in forma, vor avea ocazia sa demonstreze lucrul acesta la Campionatele Nationale. Antrenorii au cerut incetarea contractului. Din punctul nostru de vedere, nici nu ne gandim sa renuntam la experienta lor.

Le-am propus sa lucreze in continuare in cadrul federatiei”, a declarat secretarul general al FRG, Adrian Stoica. Octavian Belu a povestit ca a semnalat in mai multe randuri forma slaba in care se aflau gimnastele. „Am facut nenumarate instiintari la federatie, iar oficialii stiau de neregulile din pregatirea lor.

Nu a fost vorba doar de ceea ce s-a petrecut sambata, ci de o acumulare de nereguli”, a spus Belu, care a incercat sa explice si de ce au clacat fetele. „Obsesia noastra a fost mereu aceea de a ne prezenta la campionate doar in conditiile in care puteam obtine medalii. Acest lucru a ridicat standardele foarte mult.

Nu am facut niciodata vreun compromis de la principiile care, cred eu, au dus la rezultatele pe care le-am avut”, a spus Belu. Acesta a refuzat sa spuna daca va pleca sa antreneze in strainatate. Mariana Bitang a declarat ca nu este suparata pe gimnaste, dar decizia ei de a renunta este definitiva.

„Le urez succes fetelor si sunt convinsa ca, daca vor dori cu adevarat, vor putea reveni la lotul national. Poate ca acum, cand au dat de confortul de viata pe care l-au dorit, vor face performante mai mari”, a spus antrenoarea.

In conditiile in care lotul de senioare s-a desfiintat, Romania nu va mai putea participa la Campionatele Mondiale de anul acesta, din Australia. Singura sansa a gimnastelor este sa participe la probele individuale, in cazul in care vor reusi sa intre in forma, insa participarea cu echipa este exclusa.

Este prima oara in istoria gimnasticii romanesti cand lotul feminin nu va participa la un campionat mondial. Secretarul general al federatiei, Adrian Stoica, spera ca, pana in 2006, lotul national sa se refaca, pentru a putea obtine o calificare la Olimpiada.

Cu toate acestea, sistemul centralizat in care gimnastele se antreneaza in comun, si nu la cluburile de care apartin, ar putea disparea o data cu plecarea lui Belu si Bitang.

Ponor: „Se poate face performanta si daca nu suntem tinute din scurt”

Tripla campioana olimpica de la Atena, Catalina Ponor, a declarat, ieri, dupa desfiintarea lotului de senioare, ca va incerca sa faca performanta si fara indrumarea antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang.

“Sper sa reusesc sa demonstrez ce e mai bun, sa ajung la Campionatele Mondiale si sa arat cine sunt. Pentru barna am un exercitiu foarte bun si sper sa ma mentin in forma.

Voi incerca sa demonstrez ca se poate face performanta, chiar daca nu suntem tinute din scurt si sper sa reusesc”, a declarat Ponor. (D. R.)