Dupa ce si-a primit „sapuneala“ pentru extravaganta de a tine secret noul regulament scolar, ieri, Ministerul Educatiei a binevoit sa faca publice cateva din noutatile deosebite instituite prin actul ce va reglementa activitatea din scolile noastre.

Surpriza cea mare o constituie renuntarea la repetentie pentru clasa intai, masura absolut benefica pentru dezvoltarea psihologica a micului scolar.

Repetentia apare abia din clasa a II-a, pentru elevii din clasa intai, care nu pot tine pasul cu programa scolara, instituindu-se programele remediale, adica parcursuri de invatare personalizate, functie de achizitiile elevului, dezvoltarea sa psiho-somatica.

Programul se va derula de catre invatator, in colaborare cu un consilier psihopedagog.

Cea de-a doua noutate a viitorului regulament o constituie posibilitatea transferarii de la scoala de arte si meserii la liceu (dupa clasa a IX-a) doar in conditiile promovarii testelor nationale si a examenelor de diferenta. Transferul se va face doar in limita locurilor disponibile.

Consiliul elevilor, constituit in fiecare scoala din cate un reprezentant al fiecarei clase, va avea de acum sansa sa fie luat in seama de catre conducerea scolii.

La sesizarea a 2 / 3 dintre membrii Consiliului elevilor si a majoritatii simple a Consiliului parintilor, Consiliul de Administratie al scolii, ca si Consiliul profesoral au obligatia de a se intruni pentru a lua in dezbatere problemele semnalate, mai ales relele practici din scoala.

La fel de important este ca din aceasta toamna (n.n.

– ministrul Miclea ne-a declarat ca in 2 septembrie va semna ordinul de aprobare a regulamentului scolar, ce va intra in vigoare in anul scolar 2005-2006) vor putea beneficia de burse, acces la rechizite, programul Euro 200, transport si manuale scolare, transfer si supliment alimentar si elevii invatamantului particular acreditat.

In acest moment insa, in Romania nu exista nici o unitate de invatamant particular acreditata, ci doar autorizate provizoriu. Abia din 2006, se va putea vorbi despre unitati particulare acreditate.

Regulamentul instituie „acordul de parteneriat educational scoala – elev – familie”.

Profesorii care vor fi dovediti ca practica notarea conditionata (adica toarna elevului o ploaie de note mici pentru a-l determina sa vina la meditatie) vor fi sanctionati direct cu excluderea din invatamant.

Tot in ideea de a stopa fenomenul de coruptie, regulamentul devine mult mai categoric in interzicerea participarii elevilor si a cadrelor didactice la strangerea de fonduri banesti. Aceasta activitate tine exclusiv de Comitetul de parinti.

Proiectul noului regulament scolar se afla pe site-ul ministerului: www.edu.ro.