Preturile record ale petrolului maresc cheltuielile legate de utilizarea automobilelor si incalzirea locuintelor, determinand unele guverne europene sa conceapa noi metode de protejare a puterii de cumparare a populatiei, precum si redresarea economica, comenteaza Reuters, preluat de Mediafax.

Economistii considera insa ca guvernele pot face prea putin pentru a compensa costurile financiare generate de pretul petrolului, care a stabilit un nou record, prin apropierea de pragul de 71 de dolari pe baril.

Cotatia titeiului a realimentat astfel temerile ca facturile ridicate pentru combustibili si energie pot afecta increderea consumatorilor si implicit cheltuielile acestora.

Ministrul belgian de Finante, Didier Reynders, a propus, la sfarsitul saptamanii trecute, ca guvernul sa trimita fiecarei familii, pana la sfarsitul anului, un cec in valoare de 75 de euro, care sa compenseze efectul scumpirii combustibililor. Potrivit estimarilor, costul total al masurii s-ar putea ridica la 300 de milioane de euro.

Autoritatile franceze analizeaza, la randul lor, cum sa explice populatiei necesitatea de a refinanta visteria tarii, care are de suferit de pe urma majorarii pretului petrolului, in conditiile in care are loc, in paralel, o majorare a taxelor.

Germania, Italia, Spania si alte guverne din Europa de Est au rezistat pana acum, dar exista numeroase solicitari pentru reduceri de taxe sau alte masuri guvernamentale, dupa ce costul petrolului s-a majorat cu 50% in acest an.

In cursul lunilor de vara din Europa, alimentele proaspete ieftine au contribuit la mentinerea cheltuielilor pe gospodarie la un nivel rezonabil, dar situatia se va schimba odata cu apropierea iernii.

Jean-Michel Six, economist insarcinat cu zona Europei la agentia de rating Standard&Poor’s, a calificat masura propusa de guvernul belgian drept „o picatura in Marea Nordului”, iar numerosi alti economisti sunt la fel de sceptici.

Guvernele insa, obligate recent sa refaca estimarile referitoare la redresarea economica europeana, conteaza pe imbunatatirea situatiei in a doua jumatate a anului, pe baza relansarii consumului, dupa evolutia nesatisfacatoare din trimestrul al doilea.

Redresarea consumului devine insa mai putin probabila daca populatia va plati mai mult pentru combustibili, energie termica si electrica.