Tot mai multe banci au anuntat in ultimele zile majorarea termenelor de rambursare la unele credite acordate, in unele cazuri fiind vorba chiar de dublarea perioadei care, era pana acum, de exemplu de la 10 la 20 de ani. De asemenea, pentru creditele ipotecare, tot mai multe banci merg pana la termene de rambursare de 25 ani.

Astfel, bancherii au gasit o modalitate de fentare a noilor restrictii de creditare impuse de BNR. Potrivit noilor norme, valoarea plafonului maxim de indatorare pentru un client nu poate sa depaseasca 40% din veniturile nete lunare ale acestuia.

In plus, la solicitarea unui credit, clientul bancii este obligat sa declare toate creditele anterior contractate, inclusiv finantarile prin leasing.

Cele doua masuri i-au adus pe multi doritori de credite in situatia de a nu se mai califica pentru obtinerea de noi credite. Numai ca bancile au gasit o cale de a depasi acest inconvenient.

Prin majorarea termenelor de rambursare, pentru aceeasi suma imprumutata, clientul trebuie sa plateasca o rata lunara mai mica, ceea ce in mod clar creste numarul clientilor care pot primi O.K.-ul bancilor pe dosarele de creditare. (S. S.)