"Beneficiar cinstit al averii lui Omar Hayssam" - asa era caracterizat de catre presedintele Traian Basescu Mohamad Yassin, medicul arab care ar fi negociat eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak. Personajul nu este, insa, „un beneficiar” atat de curat pe cat se pare. Arabul apare in mai multe tranzactii ciudate cu terenuri ipotecate - afaceri puse la cale chiar de catre Omar Hayssam.

Prin aportul sau, Yassin l-a ajutat pe sirianul acuzat acum de terorism sa „scape” de mai multe proprietati. Acestea puteau fi oricand executate in contul datoriilor pe care Hayssam le avea la statul roman.

Pe 4 noiembrie 2004 – la debutul anchetelor economice – lui Hayssam i s-au imputat zeci de miliarde de lei, sume cu care ar fi prejudiciat statul roman. In acel moment, sirianul a inceput sa „dispara” din firmele sale. La inaintare au ramas locotenentii sai, care au ocupat functiile de actionari. Cu proprietatile a fost, insa, mai greu.

Varianta castigatoare a fost Mohamad Yassin. Cel putin pentru trei terenuri cu o valoare declarata de 3,4 miliarde de lei. Instrainarea terenurilor a respectat procedura vanzarii in lant, asta poate si pentru a se pierde urma proprietatilor.

Astfel, pe 24 noiembrie 2004, Omar Hayssam si Omar Adela (sotia sirianului) vand catre Mihai Nasture (cumnatul lui Hayssam) doua terenuri. Primul, de 19.000 metri patrati, este in intravilanul comunei Dragomiresti Vale (judetul Ilfov), iar al doilea, de 4.301 metri patrati, se afla in comuna Otopeni.

Pamantul din Dragomiresti este vandut cumnatului pentru suma de 860 milioane lei, iar cel din Otopeni, pentru 1,8 miliarde. Asta, in conditiile in care Nasture era un simplu angajat al sirianului, pe un salariu care nu depasea 5 milioane de lei lunar.

Un al treilea act de instrainare intre Hayssam si Nasture s-a semnat tot in aceeasi zi – este vorba de un teren de 2.500 metri patrati din Dragomiresti-Ilfov, pe care sirianul il doneaza cumnatului sau. Problema apare, insa, in doua din contracte - cele care fac referire la terenurile din comuna Dragomiresti.

Astfel, in acte se mentioneaza ca asupra imobilului este instituita declaratia de garantie imobiliara in favoarea SC Shinah Won Romania SRL. Normal, Nasture accepta sa preia si ipoteca.

Cu 10 zile inaintea rapirii ziaristilor romani in Irak, Mihai Nasture instraineaza, la randul sau, terenurile. Cumparator este Mohamad Yassin. Arabul intra in posesia celor trei terenuri exact in aceeasi zi – 18 martie 2005, iar tranzactia se perfecteaza la acelasi notar.

Curios, atat tranzactia intre Hayssam si Nasture, cat si cea dintre Nasture si Yassin au fost perfectate de catre Violeta Parvan, sefa Oficiului Juridic al unei firme apartinand sirianului acuzat acum de terorism.

Prin aceste acte, „un beneficiar cinstit al transferurilor de avere”, asa cum l-a numit presedintele Basescu, cumpara terenul de la Dragomiresti Vale si de la Otopeni si i se doneaza cei 2.500 de metri patrati tot din Dragomiresti. Diferentele de pret sunt de ordinul a cateva sute de milioane de lei.

Hayssam scapa de ipoteca, mai ales ca Yassin „accepta cu recunostinta” si cumpara terenurile „cunoscand situatia juridica, inclusiv faptul ca terenul este grevat de ipoteca in favoarea SC Shinah Won Romania SRL”.

Intrat in posesia terenurilor, Mohamad Yassin, cel caracterizat de Traian Basescu drept „beneficiarul de buna credinta al averii lui Hayssam”, l-a salvat practic pe Hayssam de o posibila executare silita, in cazul in care va fi gasit vinovat ca a prejudiciat Romania in urma afacerilor necurate.

Mai mult, surse notariale ne-au declarat ca exista posibilitatea ca aceste acte sa fi fost facute tot pentru a se incalca legea.

In primul rand, in momentul in care partile au semnat actele de vanzare-cumparare si de donatie privind terenurile ipotecate, era obligatoriu ca societatea in favoarea careia era instituita declaratia de garantie sa fie chemata pentru a-si da acordul.

Mai mult, acest lucru trebuia sa fie inclus in actul notarial, lucru care nu s-a petrecut. Astfel, exista posibilitatea ca „ingineria funciara” sa fi fost pusa la cale pentru a se ingreuna procedurile de executare silita a imobilului sau chiar pentru a se pierde urma terenului. O alta curiozitate sta in actul de donatie.

Aceleasi surse notariale spun ca prin aceasta procedura se pot eluda taxele platite la stat pentru scoaterea terenului din circuitul agricol. Cert este ca trei terenuri, cu valoare mult peste cea declarata la semnarea contractelor, au ajuns in siguranta „la beneficiarul cinstit” – via cumnatul Nasture – caz in care anchetatorii nu le mai pot descoperi.

Mohamad Yassin nu a dorit sa vorbeasca despre afacerile funciare cu Mihai Nasture. Prima oara ne-a inchis telefonul suparat. Ne-a spus doar ca „subiectul cu ziaristii este incheiat”. La insistentele noastre, Yassin ne-a declarat doar ca nu a cumparat nimic de la Omar Hayssam si ca nu doreste sa mai vorbeasca.

Despre tranzactiile cu Mihai Nasture, Mohamad Yassin zice ca nu este in masura sa ne vorbeasca. „Nu pot sa raspund decat in prezenta avocatului meu”, ne-a mai declarat beneficiarul averii lui Hayssam – „iar avocatul e in Franta, nu poate fi de gasit, iar pe mine sa ma mai cautati pe saptamana viitoare”.