Uraganul Katrina scoate la iveala imperfectiunile sistemului American, mai ales ca a lovit in extremul sud, care nu a reprezentat niciodata o prioritate pentru actuala administratie, in ciuda importantelor sonde de petrol aflate in zona.

Baton Rouge, capitala Louisianei, nu a fost lovita atat de puternic de uragan, iar campusul Lousiana State University, cu toate birourile, facilitatile sportive si caminele de studenti, a devenit principalul refugiu pentru sinistratii din New Orleans, simbolul istoric si cultural al statului sudist.

Sunt cautati cu disperare medici si asistente, precum si voluntari care pot contribui la efortul de salvare a evacuatilor. Conform primarului New Orleansului, Ray Nagin, orasul nu va fi locuibil pentru cel putin 12 saptamani. Asta inseamna ca cei care au avut inspiratia sa-si paraseasca casele la timp, nu mai au unde sa locuiasca si nici unde sa lucreze.

Orasul este accesibil doar cu elicopterul sau pe apa, intrucat arterele principale care legau orasul de restul teritoriului s-au naruit in apa.

Deja mii de morti au fost raportati in zona, multe cadavre plutesc inca in apele care urca pana la acoperisuri, si orasul, confruntat cu temperaturi caniculare, lipsit de surse de curent si de apa potabila, poate deveni curand un focar de infectie.

Directorul Centrului de Cercetare a Uraganelor de la Louisiana State University, Ivor van Heerden, a avertizat ca riscurile de infestare a caselor cu igrasie toxica (“toxic mold”) si a oamenilor cu virusul West Nile, purtat de tantari, este in crestere.

Probleme majore au fost create nu atat de vantul puternic al ciclonului si de ploile torentiale, cat de faptul ca barajul care proteja orasul aflat sub nivelul marii de apele lacului Pontchartrain a cedat. Zona istorica French Quarter, care fusese iertata initial de furia apelor, este inghitita treptat de apa care se scurge din lac.

Oamenii asteapta neputinciosi ca apa din oras sa egaleze nivelul apei din lac.

Imagini luate din elicopter de televiziuni locale (vezi imagini live la http://www.wwltv.com) care si-au mutat echipele din New Orleans in Baton Rouge arata alte imagini cutremuratoare, ale caror sursa sunt insa oamenii.

Localnici ramasi in zona sparg magazine pentru a fura nu doar mancare, ci si aparatura si echipamente electronice si un Walmart a fost jefuit de toate armele pe care le avea in raion.

Exista insa oameni care si dedica timpul in efortul de salvare a evacuatilor, multe biserici aduna donatii si organizeaza mese si bloguri au fost create pentru a da oamenilor sansa de a ajuta, cum ar fi si acesta creat de un student:

http://joshbritton.com/2005/08/30/how-you-can-help/. Conform blogului, operatiunea Crucii Rosii din zona a atins cea mai mare proportie din istorie.